Chytrá svítidla do interiéru: Jak na ně?

Slyšeli jste o chytré domácnosti? Díky telefonu máte možnost na dálku ovládat topení, větrání, odemykání, ale také třeba interiérová světla. Můžete si například nastavit vypnutí světel v určenou hodinu nebo zapnutí při pohybu v místnosti. Variant inteligentního osvětlení však existuje mnohem více.

Foto: fotografierende, Unsplash 

Smart home pro nadšence i začátečníky

Jste hračičkou, která miluje nové technologie, nebo jen hledáte zjednodušení běžného praktického života? Buďte chytří a naučte svou domácnost, jak se o vás co nejlépe starat. Využijte bezdrátovou technologii a vytvořte ze svého domova smart home.

Nová technologie udělá z vašeho bytu moderní domov s mnoha užitečnými funkcemi. Na začátku budete potřebovat centrální jednotku (hub), která je „mozkem“ celé technologie. Díky ní můžete ovládat veškeré přístroje připojené do chytré domácnosti. K hubu pak připojujete spotřebiče nebo další přídavné systémy. Světla pak můžete ovládat dálkově, stmívat je, nastavit si zhasínání nebo rozsvěcení v určitý čas či celé osvětlení ovládat jen hlasem. Spotřebiče se pak připojují do speciálních „chytrých“ zásuvek, které jsou se systémem propojeny.

Kromě světel můžete s pomocí gest po displeji nebo hlasem ovládat i roztahování žaluzií, sepnutí jakéhokoliv zapojeného spotřebiče nebo třeba vytápění. Můžete si tak z práce zkontrolovat, zda jste někde nenechali rozsvíceno nebo zda zapnout vytápění ještě v kanceláři a po návratu domů přijít do příjemně vytopeného bytu.

 

Bezpečnost domova ve vašich rukách

Kromě usnadnění života umí chytrá domácnost i chránit váš majetek. Speciální zámky do dveří a alarm můžete snadno připojit do bezdrátového systému. To vám umožní odemknout i bez klíčů nebo na dálku – kdo si nikdy nezabouchnul klíče v bytě? Se smart home se takovým situacím snadno vyhnete. Systém také okamžitě hlásí neočekávané situace – vniknutí do bytu či výpadek elektřiny a jiné. Zároveň jsou všechny připojené spotřebiče chráněny proti přepětí a aplikace neustále kontroluje spotřebu energie. Do systému můžete připojit i bezpečnostní kamery, detektory kouře nebo oxidu uhličitého a další ochranné prvky. Budete tak mít jistotu, že jste svou domácnost zabezpečili na maximum.

Foto: picjumbo.com, Pexels

Profily pro ještě jednodušší život

Až budete mít chytrou domácnost, můžete si také nastavit tzv. profily. Díky nim se ve stejný čas stanou rutinní úkony, které jste až do teď museli dělat ručně. Například si můžete nastavit „automatické ráno“. Každý den se probudíte:

-        do ložnice plné slunce (automaticky vytažené rolety),

-        přejdete do vytopené koupelny (řízené vytápění),

-        pak vejdete do osvětlené kuchyně (nastavení rozsvícení),

-        která voní kávou (automatické sepnutí kávovaru),

-        stačí jen vyslovit přání nahlas a spustí se rádio nebo televize (ovládání hlasem),

-        cvakne topinkovač a vy máte připravenou snídani (automatické sepnutí topinkovače),

-        při odjíždění do práce si víte, že jste opravdu zamkli (bezpečnostní dveře ovládané na dálku).

 

Nejenom při ranním spěchu dokážete s chytrou domácností ušetřit mnoho času, který byste věnovali automatickým a rutinním činnostem. Svěřte je technologii a zbavte se starostí. Dále se v článku budeme zabývat inteligentním osvětlením v interiéru a jeho smart možnostmi.

 

Chytré osvětlení: Ušetří čas i peníze

V moderních domácnostech se s inteligentním osvětlením setkáváme již celkem často. Nová technologie je na vzestupu. Postupně ji používá více a více lidí, kteří již objevili její přednosti. Možná se k nim brzy přidáte– objevte všechna usnadnění, která vám do života přinesou smart svítidla.

Svítidla ovládaná dálkovým ovladačem

Světla ovládaná dálkově nemusíte pořizovat jako součást smart home. Dají se používat i bez internetu a hubu. Můžete si na nich vyzkoušet, zda je pro vás nová technologie to pravé. Hodí se i pro ty, kteří si chtějí usnadnit život, ale zatím si netroufají na převedení domácnosti na její smart verzi.

 

Můžete si pořídit třeba jen dálkově ovládanou žárovku, která umí měnit barvy. S malým ovladačem pak už nikdy nebudete muset vstávat z postele, abyste před spaním zhasli. Technologie LED vám zajistí nízkou spotřebu energie a dlouholetou životnost.

Nebo si pořiďte rovnou celé luxusní svítidlo. Stropní svítidlo od společnosti LUXERA je vyrobeno z chromu a krystalu, díky kterým má moderní a stylový vzhled. Atypické svítidlo využívá úspornou LED technologii a navíc jej můžete ovládat na dálku.

Foto: Rodolfo Clix, Pexels

Svítidla ovládaná pomocí centrální jednotky (smart home)

Díky hubu pak můžete pomocí smartphonu nebo tabletu ovládat lustry i nástěnná osvětlení celého domu. Můžete nastavit zhasnutí nebo rozsvícení v určený čas, automatické plynulé rozsvěcení při pohybu, automatickou změnu intenzity světel během sledování filmu v televizi nebo podle venkovních světelných podmínek. Díky moderní technologii si tak můžete výrazně zjednodušit život.

Centrální jednotku (např. verzi od společnosti Philips) propojte s přemostěním (bridge či můstek), které vám umožní ovládat až 50 světel a 10 dalších příslušenství. Následně můžete všechna připojená svítidla snadno propojit a ovládat díky aplikaci. Aplikaci, která se neustále aktualizuje, aby byla bezpečná, získáte společně s hubem nebo bridgem.

 

Díky šikovné a moderní technologii si tak můžete také nastavit různý odstín světla v interiéru pro různé činnosti. Lidský mozek vnímá studený odstín světla jako povzbuzující, proto se pro pracovnu a podobné místnosti doporučuje vybírat žárovky se studeným odstínem bílého světla kolem 5 000–7 000 K. Do místností určených pro relaxaci je vhodné světlo s teplejším odstínem, které vás utlumí a napomáhá příjemné a uklidňující atmosféře. V takových prostorech je ideální teplota světla kolem 3 000–5 000 K. Dříve jste museli žárovky vybírat s ohledem na jejich odstín světla, díky nové technologii si však můžete odstín nastavit jen pár kliknutími. Zmíněný hub od Phillips dokáže rozzářit váš domov v 16 milionech barvách.

Foto: Bich Tran, Pexels

Systém chytrého osvětlení využijí i ti, kteří mají problémy s usínáním. V aplikaci si jednoduše nastavíte postupné stmívání světel, díky kterému nenásilně a přirozeně usnete. Stejně tak vás může budit pomalu se rozjasňující ložnice místo otravného pípání budíku. Díky ovladači na stmívání navíc nemusíte používat ani aplikaci. Nastavte si své oblíbené světelné zátiší a upravujte jej na dálku přenosným ovladačem, který můžete pověsit i na zeď a mít jej tak stále po ruce.

Noční návštěva toalety nebo přístup do garáže můžete vyřešit pomocí detektoru pohybu. Ten na váš vstup do místnosti upozorní systém, který vám okamžitě rozsvítí. Nemusíte šátrat po stěnách a hledat vypínač ke stropnímu svítidlu s rukama plnýma nákupu nebo mžourat do prudce rozsvíceného světla. Aby noční světlo nerušilo vaše oči, můžete ho nastavit s velmi jemnou intenzitou. Jakmile detektor nezaznamená další pohyb, sám světla vypne. Budete tak šetřit své nervy i elektřinu.

 

Kromě výše zmíněných existují i další vychytávky, které vám usnadní proniknutí ideálního proudu světla do vaší domácnosti. Dotykové spínače, základní startovací balíčky nebo jen samotné chytré žárovky, které dokážete ovládat na dálku i bez nutnosti hubu a instalace aplikace. Jak ale vybrat správného výrobce osvětlení do chytré domácnosti?

Výrobce vybírejte s ohledem na budoucnost

Ať už se rozhodnete si chytrou domácnost jen zkusit s pomocí jedné chytré žárovky, nebo rovnou plánujete zvýšit IQ celému domovu, předem si ujasněte, jakému výrobci se svěříte do rukou. S rozmachem technologií se objevuje čím dál více společností zaměřujících se na prodej elektrotechniky pro smart domácnost. Vybírejte jen výrobky, které:

-        jsou kvalitní (aby vám vydržely a nemuseli jste neustále řešit poruchy),

-        spotřebovávají málo elektrické energie (nejlépe v tomto ohledu vychází LED technologie),

-        dokážete ovládat v jednoduché aplikaci (uživatelskou přívětivost aplikace nejlépe ověříte osobně u prodavače),

-        jsou součástí souboru kompatibilních výrobků (až budete svou chytrou domácnost vylepšovat nebo rozšiřovat).

 

Buďte smart, žijte smart!

I vy můžete žít v chytré domácnosti jako z budoucnosti. Stačí věnovat čas výběru správného výrobce a produktu. Po zapojení a prvním týdnu života v domově budoucnosti se budete sami divit, že jste mohli žít tak dlouho v „hloupé“ domácnosti.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies