Zásady správného osvětlení domácí pracovny

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak světelné podmínky ovlivňují váš pracovní život a výkonnost? Intenzita, barva a další aspekty světla mají vliv na bdělost, efektivitu, náladu a na náš celkový psychický, a dokonce i fyzický stav. V dnešních kancelářích, při homeoffice (práci z domova) a studiu jsme však často odkázání na umělé osvětlení, například stolní lampy. Jak vybrat tu správnou, abychom si zbytečně neunavovali oči, a jaké jsou vlastně zásady zdravé práce z domova se dozvíte v dnešním článku.

 

Foto: rawpixel, Pixabay

Proč je osvětlení důležité?

Čím méně je v našem pracovním prostředí světla, tím spíše klesá naše výkonnost a máme vyšší tendenci dělat chyby. Podobně však můžeme být unavení i z přesvíceného prostoru – pokud vám do očí pálí sluníčko a oslňuje vás, investujte do rolet nebo závěsů. V pošmourných dnech a během nízké přirozené viditelnosti si naopak přisvěcujte umělým osvětlením – centrálním svítidlem a stolní lampou.

Takzvaná zraková pohoda se prudce snižuje, pokud jsme v kanceláři, kde nám světelné podmínky nevyhovují. Časem pak nastoupí zraková únava, která se může projevit pálením očí, zhoršeným (někdy dvojitým) viděním, bolestmi očí a hlavy, a dokonce i zánětem spojivek.

 

Jak správně osvětlit pracovnu

V místnosti určené k práci by nemělo chybět nejen hlavní osvětlení na stropě, ale i kvalitní lampa na pracovní stůl a eventuálně i další doplňková svítidla.

 

Centrální osvětlení je nezbytností

Hlavní světlo vybírejte nejen podle designu, ale rozmyslete si především jeho umístění. Mělo by osvětlovat rovnoměrně celou místnost – pokud je hodně rozlehlá, zvolte raději svítidel více. Do místnosti můžete pověsit i lustr, pokud se tam hodí, v případě menších prostor použijte nenápadnější stropní svítidla – třeba bodová nebo podhledová světla.

 

Správná lampa na pracovní stůl

Na stole by vám neměla chybět lampa, pokud máte pracovní plochu umístěnou u stěny, může být i nástěnná. Určitě by ale měla být dostatečně výkonná, abyste na svou práci dobře viděli a zbytečně si neunavovali oči. Stolní lampa by měla být, na rozdíl od dekorační lampičky, snadno polohovatelná více směry, díky čemuž můžete rychle měnit intenzitu a proud světla při různých činnostech. Aby vás neoslnila, vyberte si typ s neprůsvitným stínidlem a nevyčnívající žárovkou a umístěte lampu níže, než jsou vaše oči.

 

Foto: Tatiana Lapina, Unsplash

Lampa by měla mít nejlépe podlouhlý tvar, aby celou plochu stolu osvítila rovnoměrně. Zajistíte si tak lepší soustředění a nebudete muset co chvíli přenastavovat její pozici. Na vaši práci by měla svítit ze vzdálenosti asi půl metru. Jestliže využíváte pracovnu spíše jako dílnu, uplatníte závěsné zářivky, které jsou dnes v dostání v mnoha stylových dekorech, a díky moderním technologiím se zbavily i nepříjemného blikání.

Lampu umístěte naproti ruce, kterou píšete, abyste si nestínili – praváci doleva, leváci doprava. Pokud pracujete na počítači, namiřte světelné rameno na opačnou stranu od monitoru, většinou na stěnu za ním. Tímto způsobem se sníží rozdíl mezi jasnou obrazovkou a temnotou kolem ní, oči nebudou muset neustále měnit „nastavení” a neunaví se tak rychle. Pokud čtete texty na papíře, kreslíte, nebo vytváříte ruční výrobky, natočte zdroj světla plně na pracovní desku.

 

Foto: Nikita Kachanovsky, Unsplash

Sledujte i technické údaje

Vhodnou lampu na pracovní stůl a další osvětlení do pracovny již máte, ale záleží i na správném zdroji světla. Všechny žárovky nejsou stejné a jejich vlastnosti se mohou velmi lišit. Vyšší intenzita světla, správná teplota a přirozené barvy vám zajistí aktivnější pracovní nasazení, lepší náladu, méně vyčerpané oči a zachovají přirozený rytmus těla. Cena není v tomto ohledu spolehlivým ukazatelem kvality, koukejte spíše po technickém označení různých veličin.

 

Teplota světla

Světlo dělíme mimo jiné i podle teploty, správněji teploty chromatičnosti, jejíž jednotkou je kelvin (K). Například záře svíčky je velmi teplá, okolo 1 900 K, obyčejná klasická žárovka svítí barvou kolem 2 700 K, denní svit má asi 5 000 K, v zamračeném dni na nás dopadá studené světlo o hodnotě 7–10 000 K. Teplota světla má na naše vnímání velký vliv. Při teplejších odstínech odpočíváme a cítíme se útulně, zatímco chladnější zabarvení burcuje k produktivitě. Pro pracovní prostředí se tak nejlépe hodí žárovky se studenějším odstínem bílého světla, kolem 5–7 000 K.

 

Světelný tok

Světelný tok udává intenzitu světla. Čím více má žárovka lumenů (lm), tím jasněji bude zářit. Klasické 100W žárovky mají světelný tok asi 1 300 lm, nejnovější LEDky i 1 500 lm. Na tuto veličinu myslete při výběru různých typů osvětlení do domácí kanceláře – do centrálního svítidla využijete žárovky s méně lumeny tvořící rozptýlené světlo, do lampy na stole pak naopak jasnější zdroj světla s alespoň 1 000 lm. Dejte si pozor i na rychlost náběhu 100% svítivosti – u kompaktních (úsporných) zářivek chvíli trvá, než začnou svítit naplno. Lépe si v tomto ohledu vedou zmíněné LED žárovky, které oceníte i jako energeticky úspornou variantu při stejné svítivosti.

 

Index podání barev (CRI)

Při studiu a práci potřebujeme obrazové materiály často vidět v co nejpřirozenějších barvách. Proto vybírejte světelné zdroje s vysokým indexem podání barev (značka Ra, rozmezí 0–100 Ra) – čím je vyšší, tím více barva odpovídá realitě. Kupte si kvalitní žárovky s minimálním Ra 95 a barvy uvidíte nezkreslené.

 

Modré světlo: strašák dnešní doby

Nejen šero a příliš silný svit způsobují problémy se zrakem. Oči ničí modré světlo z obrazovek počítačů, televizí, tabletů a mobilů. Studené světlo stimuluje naši pozornost a může tak docházet ke zdravotním potížím i k poruchám spánku. A to zejména, pokud do takového světla koukáte před spaním a ve zhoršené viditelnosti. Většina nové techniky již večer automaticky přepne vyzařující světlo do teplejšího odstínu. Pokud vaše zařízení takovou funkci nemá, existuje několik aplikací, které problém vyřeší. Pořídit si také můžete speciální brýle nebo čočky, přes které modré světlo nepronikne. Minimálně hodinu a půl před usnutím je však nejlepší se zdrojům modrého světla úplně vyhnout.

 

Foto: tookapic, Pixabay

Zásady pro bezchybnou pracovnu

I když sedíte jen u pracovní desky a svítíte si stolní lampou nebo zářivkou, určitě si v kanceláři rozsviťte alespoň jeden další světelný zdroj. V opačném případě se vaše oči při přechodu ze světla do tmy budou neustále přizpůsobovat jiným podmínkám a rychle se unaví. Dodržujte i další zásady – pravidelně světelná tělesa čistěte a měňte dosluhující žárovky, abyste viděli stále jasně. Jakékoliv rušivé stíny a kontrastní plochy se snažte odstranit, případně i přidáním dalších svítidel.

Kromě kvalitních zdrojů světla bychom ale měli při práci doma dodržovat i další pravidla, aby se nám projekty dařily. Pracovní prostředí a všechny jeho prvky mají na náš výkon přímý vliv. Prostor by měl být funkční, na pohled příjemný, bez chaosu. V ideálním případě v něm nechybí dostatek denního svitu – jestli máte pracovnu bez oken, použijte více zdrojů umělého světla.

 

Vsaďte na tlumené barvy

Barevnost domácí kanceláře volte umírněně – tlumené barvy vás nebudou rozptylovat ani dráždit. Čím je barva výraznější, tím více přispívá k celkové únavě. Soustřeďte se nejen na výmalbu, ale i barvu nábytku, dekorací a dalších předmětů v pracovně. Věnujte pozornost také zvukům, které do místnosti doléhají a snažte se je eliminovat.

 

Nastavitelná pracovní plocha

Pracovní plochu si vyberte ideálně s nastavitelnou výškou, případně si pořiďte pracovní stůl přímo na míru. Deska by měla být ve výši loktů u stolu sedící osoby, asi 60–70 cm nad podlahou (podle velikosti postavy). Pod stolem by měl být dostatečný prostor na natažení nohou, případně i pohodlná nožní opěrka.

 

Zásady zdravého sezení

Vhodným sezením předejte bolesti zad i končetin, nebo ji alespoň zmírníte, proto se vyplatí investovat do ergonomické židle.

Důležité je na židli i správně sedět:

        držte záda vzpřímeně,

        stehna s lýtky svírají pravý úhel,

        počítač a jeho doplňky leží v dosahu,

        monitor je ve správné poloze (horní hrana ve výšce očí) a vzdálený na délku paže  

 

Vzorně byste měli sedět co nejblíže opěrce, aby měla záda podporu. Během dne posed střídejte – opřete se, sedněte si rovně, udělejte si přestávku a projděte se. Ulevíte svalstvu, lépe ho prokrvíte a nezatuhne. Podpořte své tělo i pravidelným sportem.

Foto: Oluwakemi Solaja, Unsplash

Organizace času při práci z domova předchází zmatkům

Homeoffice je skvělou možností, jak si přispat a neškrtit se celý den v saku, ale myslete i na důsledky. Při práci z domova si nezapomeňte zorganizovat čas. Předem si naplánujte denní rozvrh, do kterého zahrňte kromě času na práci i čas na oběd a odpočinek, jinak by se vám mohlo snadno stát, že svou pracovní dobu a povinnosti roztáhnete do celého dne a noci. Dalším důležitým bodem pro práci z domova je pevná vůle – práce z domova vyžaduje mnohem více koncentrace než v kanceláři s týmem kolegů za zády. 

Jděte soustředění naproti

Domácí pracovna se snadno stane úžasným prostředím pro vaše projekty, pokud dodržíte naše tipy. Dobré světlo, správně nastavená stolní lampa, bezchybný posed a disciplína jsou základními předpoklady pro kvalitní práci z domu.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies