Svítidla do hotelů a restaurací: Kde začít a jaká vybrat?

Pustili jste se do podnikání v hotelnictví či pohostinství nebo svůj podnik plánujete vylepšit? Vybrat lampu, která ukáže vaše pokoje či pokrmy doslova v tom správném světle, může být oříšek. Připravili jsme pro vás proto průvodce výběrem.

Výběr osvětlení je nejlepší řešit ještě při projektování místa. Důležité je, aby se doplňovalo s přirozeným denním světlem a zároveň s dynamikou interiéru. To lze nicméně řešit i zpětně, někdy to naopak může být klíčem ke zcela novému konceptu a většímu úspěchu místa. Na trhu najdete mnoho řešení, která jsou určená pro nejrůznější typy prostor.

Předtím, než se ponoříte do výběru, si položte následující základní otázky:

--> Jaký je účel konkrétního prostoru

--> Jak rozsáhlé prostory potřebujete osvětlit

--> Kdo jsou vaši zákazníci

--> Jaký je váš rozpočet

Účel prostoru

Účel prostoru je pro výběr správného osvětlení naprosto zásadní. Pokud provozujete restauraci, možná vás překvapí, že celkový zážitek určují téměř z poloviny zrakové vjemy návštěvníka, nejen chuť a čich. Světlo dokáže podkreslit atmosféru, zvýraznit to, čeho chcete, aby si zákazníci všimli, a naopak třeba skrýt detaily, které ukazovat příliš nechcete.

Množství a rozmístění lustrů či lamp tedy závisí především na tom, o jaký typ podniku se jedná – v restauracích zaměřených na denní provoz, obědová menu a obchodní schůzky je třeba vybrat silnější osvětlení, které celý prostor tzv. otevře. Naopak pro večerní podniky je důležité světlo ztlumit a zvýraznit pouze některé prvky jako stoly hostů, bar, vstup a podobně. Nikdy však nezapomínejte na to, že je důležité, aby hosté bez problémů viděli na to, co mají na stole a zároveň jeden na druhého.

U hotelů je situace obvykle o něco složitější, protože se jedná o členitější prostory. Je třeba ke každé místnosti přistupovat individuálně, ale zároveň koncepčně, aby celkový dojem působil sjednoceně. Pokud máte jednotné pokoje, případně pouze několik typů pokojů, ty stejné by vždy měly mít stejné osvětlení, které se plynule doplňuje s přirozeným denním světlem. U osvětlení hotelových pokojů záleží na tom, kolik světla přijímají z venku a podle toho upravit to umělé. Přes den by mělo být intenzivnější a umožnit hostovi cítit nad pokojem přehled, k večeru je třeba, aby bylo naopak tlumené a svádělo k odpočinku.

 

Rozsáhlost prostoru

V potaz je třeba vzít i rozlehlost objektu. Osvětlení může být skvělým pomocníkem, jak klientům umožnit snadnou orientaci. V hotelovém objektu uplatíte zejména bodová světla, která lze instalovat při zemi a která lidem usnadní pohyb po objektu například v noci. V restauraci s tlumeným osvětlením je dobré vhodným označením například ukázat směr k toaletám.

Pokud je interiér menší a má sklony k tomu působit stísněně, volte větší, ale zároveň méně nápadná stropní svítidla. Ze současné široké nabídky je můžete opravdu dobře sladit se stylem objektu a vsadit na moderní osvětlení nebo například naopak na retro stropní svítidla. V každém případě vždy myslete na základní poučku, aby světlo nesvítilo hostům přímo do očí. To zařídíte umístěním osvětlení do správné výšky a výběrem adekvátního stínítka.

 

Kdo jsou vaši zákazníci?

Pokud ve výběru lustrů, lamp a lampiček tápete, pomoci vám mohu vaši zákazníci. Ať už podnikáte delší dobu, nebo teprve začínáte, svou cílovou skupinu už máte pravděpodobně trochu zmapovanou. Díky tomu víte, co od vás očekávají. Romantické páry budou vyžadovat intimní atmosféru s ambientním osvětlením, zatímco rodiny s dětmi prosvětlené prostory, ve kterých vždy uvidí na své děti.

Pokud nejste zcela vyhranění, doporučujeme do interiéru zakomponovat stmívací osvětlení, které vám umožní umělé světlo regulovat nejen podle příležitostí, ale také podle denní doby, počasí či rozložení hostů. U hotelových pokojů je nezbytností, aby bylo ovládání osvětlení jasné a snadno použitelné pro každého hosta.

 

Jaký je váš rozpočet?

Důležité samozřejmě je si ujasnit, kolik za osvětlení můžete dát peněz. Pěkné osvětlení lze zařídit i s omezeným rozpočtem, neměli byste ale šetřit na kvalitních materiálech. Využijte třeba menší počet světelných jednotek, ale důmyslně je rozmístěte.

Tip: Při pořizování osvětlení byste měli myslet hlavně na to, kolik vás bude stát jeho provoz. V tomto ohledu je zásadnější přímo zdroj osvětlení – tedy žárovka. Dívejte se proto jedině po těch úsporných a kvalitních. Vhodným pomocníkem mohou být také LED pásky. Jedná se snad o nejvariabilnější osvětlení, jaký současný trh nabízí a jako doplnění interiéru může být velmi efektní s téměř nulovými náklady.

 Inspirace

Osvětlení v industriálním baru. (Zdroj: Unsplash.com)

V současné době je v designu populární oživovat industriální prostory a stylizovat interiéry v tomto duchu. A není se čemu divit, takový prostor je velmi přitažlivý a, ačkoli by se mohlo zdát, že tomu bude naopak, může nabídnout příjemnou a útulnou atmosféru.

Typickým osvětlením těchto prostorů jsou otevřené žárovky či retro lampičky. Doprostřed větších prostorů nebo nad rozlehlé stoly se perfektně hodí tzv. závěsný pavouk s žárovkami na koncích. Do rohů nebo nad stolky v kavárně, kde chce vytvořit pocit soukromí pro každý stůl můžete využít retro lampičky, které lze přišroubovat ke stěně a nastavovat směr svícení. 

 

Když se denní světlo snoubí s umělým 

Osvětlení hotelových schodů. (Zdroj: Unsplash.com)

Závěsný lustr zdaleka není staromódním přežitkem. Oživit jím můžete moderní halu ubytování i foyer dobového hotelu, jen je třeba vybírat s citem tak, aby k sobě navzájem ladily. Podle typu místa můžete z lustru udělat dominantu prostoru, které si každý nově příchozí všimne, nebo vybrat subtilnější produkt, který bude plnit svou funkci, a naopak nechá vyniknout ostatním prvkům.

Zajímavým využitím bodovek je také účelové nasvícení uměleckých děl nebo zrcadel. 

V rustikálním stylu 

Terasa restaurace ve venkovském stylu. (Zdroj: Unsplash.com)

Výsadu terasy hned vedle vodního kanálu pravděpodobně mít nebudete, romantickou atmosféru ale můžete vykouzlit i tak, a to za pomoci osvětlení. Pokud máte restauraci či jiný podnik inspirovaný starým venkovem, doplňte jej rustikálními lampami, lustry a svícny na stole. Nezapomínejte na osvětlení prostranství před podnikem či na zahrádce. Přes den se to může zdát jako zbytečnost, v letních večerech je to ale nezbytností a krásné světlo v takové atmosféře ještě víc vynikne.

 

Na co tedy při výběru nezapomenout?

Ať už vybíráte zdroj světla pro hotel, penzion, kavárnu, bar či restauraci, pomůže vám, pokud se budete řídit následujícími kritérii:

Cena – pokud si určíte svůj rozpočet, zúží se vám výběr a budete tak mít snazší rozhodování. Pamatujte ale, že nejlevnější světlo vás v budoucnu může stát hodně peněz navíc a naopak, že to nejdražší řešení nemusí být vždy bezpodmínečně známkou kvality.

Design – to, jak produkt vypadá, je v případě osvětlení podstatné, protože vstupuje do hry s ostatními prvky v interiéru. Řídit byste se měli především souladem – pokud má být osvětlení dominantou místa, můžete popustit uzdu fantazii, pokud má plnit jen svou funkci, volte raději nenápadnější řešení a nechte vyniknout dekorace a nábytek v prostoru.

Úspora – lampy, lustry a lampičky vybírejte s ohledem na to, jakým způsobe fungují a jaké podporují žárovky, abyste šetřili energii i životní prostředí.

 

Přečtěte si také: 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies