Milujeme skandinávský styl

Skandinávský resp. severský styl bydlení si podmanil celý svět. Klade důraz na čisté linie a vyváženost mezi praktickou a estetickou stránkou. Skandinávské bydlení spojuje v sobě jednoduché a moudré řešení, kterým nechybí styl a funkčnost pro pohodlný domov. V našem blogu si více "posvítíme" na osvětlení v skandinávském stylu.

Historie skandinávského designu

Skandinávský styl bydlení má své kořeny v 30. letech minulého století. S jeho vznikem se spojují severské země: Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko. Významní designéři, například Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Poul Henningsen a další, vedeni touhou vylepšit funkčnost a výstižnost interiéru, vdechli styl moderním prvkem. Nový styl bydlení byl představen světu na mezinárodní výstavě ve Stockholmu v roce 1930. Pojem "skandinávský design" se objevil až o něco později, v roce 1950, po výstavách designu v USA a Kanadě. V 80. letech popularita tohoto stylu mírně klesla, ale v dalším desetiletí opět prudce vzrostla a drží se až dodnes. Oblíbenost skandinávského stylu ještě více podpořila "hygge mánie", která představuje umění dobrého života v pohodlí domova.

 

Závěsná designová lampa ve skandinávském stylu ze série Iowa

Základem je funkčnost a jednoduchost

Vítejte v skandinávském interiéru, z něhož na vás dýchá teplo domova, ale zároveň máte pocit volnosti z dostatku prostoru. Žádné křiklavé barvy, či příliš mnoho doplňků. Barvy jsou tlumené ale jasné, materiály vizuálně jednoduché a příjemné. Všude je mnoho světelných zdrojů. Závěsné či stropní svítidla, stolní a stojací lampy nebo nástěnná svítidla v skandinávském stylu jsou důležitou součástí. Jejich kombinací dokážete vytvořit útulnou atmosféru a cítit se "hyggelig" (v překladu spokojeně, příjemně).

 

Závěsné vintage svítidla ze série Famosa

Barvy a materiály ve skandinávském designu

Severský styl nemíchá mnoho barev. Velkou roli při zařizování interiéru hraje inspirace přírodou, ať už jde o přírodní materiály nebo alespoň motivy. Základem skandinávských interiérů je bílá. K ní se přidává jako akcent ještě jedna další barva, například šedá, černá nebo hnědá. Moderní skandinávský styl se nevyhýbá ani pastelovým barvám na doplňcích, například odstínem modré, růžové, hořčičné či tmavozelené. Co se týče materiálů, ve skandinávském stylu osvětlení se využívá zejména kov, dřevo, textilie, sklo. Trendy jsou například svítidla z kouřového skla, které působí elegantně a stylově.

 

Série moderních designových svítidel s kouřovým sklem Moxie  

Skandinávský styl má mnoho podob

Skandinávský styl charakterizuje několik hlavních prvků, které však lze snadno přizpůsobit vašemu vkusu. Stylově se tedy nemusíte omezovat. Severský design osvětlení má mnoho podob, využívané jsou moderní modely v minimalistickém stylu, ale i svítidla v industriálním duchu, nebo například lampy s vintage či rustikálními prvky. Výběr je na vás.

Série designových svítidel s rustikálními prvky Abrazo  

Severský styl není jen moderní způsob bydlení, reprezentuje i společenské hodnoty jako jsou humanismus, rodina, dobré mezilidské vztahy a respekt vůči životnímu prostředí. Oslovil už miliony lidí na celém světě. Přidáte se i vy? :-)

<<< předchozí článek      zpěť na všechny články     nasledující článek >>> 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies