Průvodce svítidly pro děti: Tipy pro batolata i školáky

Batole

Na věku záleží. U malého batolete rozhoduje především bezpečnost, praktičnost a samozřejmě hravost. Aby se děti v pořádku rozvíjely, potřebují mít kolem sebe pestré a podnětné prostředí. Nejlépe uděláte, když jim na strop umístíte měsíček nebo rovnou celou zoo. Tyto lustry se do dětského pokoje hodí pouze v případě, že jsou dostatečně vysoké stropy. Ale nebojte. I nízké místnosti kreativitě přejí. Ideální volbou pro kluky je třeba fotbalový míč nebo růžové kytičky pro malé dámy.

Ale tím ještě nekončíme. Malé děti chvíli neposedí, cestují a objevují. Nejraději podnikají cesty k rodičům do velké postele. Usnadněte jim tyto výpravy a dejte jim k postýlce dětské svítidlo se senzorem pohybu. Třeba to s motivem Medvídka Pú vypadá moc hezky.

Předškolák

U předškoláků se začíná situace s osvětlením lehce komplikovat. Dítě už maluje, tvoří a někdy začíná pomalu číst. Nebo mu čtete vy. Dětský pokoj tedy rozvrhněte do 3 částí - vyčleňte prostor na hraní, na tvoření a na přípravu ke spánku. Všechny tyto části vyžadují vhodné osvětlení. Začněte u pracovního stolu. Vaše dítě se v předškolním věku stále ještě učí správné motorice a snadno se tak stane, že lampička přistane na zemi, nebo se vykoupe ve vodě na štětce. Zaměřte se tedy především na odolné kousky. Líbit by se vám mohla jednoduchá led lampička Prezent Paddy. Něco vydrží a není drahá. Ideální kombinace.

Centrální osvětlení by mělo poskytnout dostatek světla na hraní, oblékání a podobně. Designová dětská svítidla uvedla na trh firma Philips. Například závěsné svítidlo Monkey je originální, kvalitní a vhodné do menších pokojíčků. Do větších místností zvolte svítidlo s více žárovkami. Pamatujte na svítidlo k postýlce. V tomto případě je volba velmi individuální, protože každému dítěti je příjemný jiný typ světla. Některé dítě preferuje teplé světlo a jiné naopak to chladnější.

Školák

Školákům začínají povinnosti. To znamená jediné - vaše dítě bude trávit více času u pracovního stolu. Detailně se proto zaměřte na výběr stolní lampičky, protože ta je v tomto věku zásadní. Platí tato pravidla:

● Z lampičky by neměl vyčnívat světelný zdroj.
● Okraj lampy by měl být nad úrovní očí vašeho dítěte.
● Světlo by mělo ozařovat pracovní plochu z výšky okolo 40 až 50 cm.
● Úhel dopadu světla by se měl pohybovat okolo 60 až 70 stupňů.

Právě jste se rozběhli pro pravítko a úhloměr? Klid. Naše rady jsou pouze orientační, abyste zhruba věděli, jak má výběr svítidla pro dítě vypadat. Určitě nic nezkazíte pořízením lampičky s ohybným ramenem. Jako inspirace vám poslouží Prezent Paddy. S ostatním dětským osvětlením u školáků je to podobné jako u předškoláků. S tím rozdílem, že po vás vaši potomci časem začnou vyžadovat dospělejší motivy.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies