Jaké typy svítidel zvolit do jednotlivých pokojů?

 

Ať už děláte rekonstrukci svého bydlení nebo si zařizujete zcela nový byt či dům, tak jako tak vás čeká výběr osvětlení. Není však třeba považovat tuto část za nutnou a zároveň nudnou, stačí jen znát pár základních typů svítidel a pravidla, která se k nim vztahují a z nákupu světel se rázem stane zábava, kterou snadno zvládnete. Projděte si s námi jednotlivé místnosti a zjistěte, bez kterých svítidel se neobejdete. 

 

1.    Chodba a schodiště

Začneme chodbou. Chodba je místem, které nás doma uvítá jako první, světlo v ní by tedy mělo být jasné, příjemné a snadno dosažitelné. Z technického pohledu také dost možná oceníte svítidla, která reagují na pohyb, takže vstup do bytu se díky nim stane komfortnějším a v noci také bezpečnějším. Stejně tak právě v chodbě mnohdy při odchodu z bytu zapomeneme zhasnout. Svítidlo s čidlem se po určité době samo zhasne a dokáže vám tedy uspořit i peníze za elektřinu.

 

Centrální osvětlení

Podle toho, jak velkou předsíň máte, se rozhodněte, zda se vám vyplatí i centrální svítidlo, třeba jednoduchý lustr. Ten doporučujeme zvolit i v případě, že se do vaší chodby nedostane příliš denního světla nebo v případě, že chodba disponuje vysokými stropy.

 

Bodová či nástěnná svítidla

Do chodby se perfektně hodí bodová nebo nástěnná svítidla. Můžete si je libovolně rozmístit a zajistit tak dostatek světla i v tmavších koutech. A jak osvětlit schodiště? Zde se vám nabízí několik možností. Buď můžete osvětlit jednotlivé schody LED pásky. Ty působí moderně a zajistí vám potřebné světlo hlavně v noci. Nebo můžete podél schodiště rozmístit bodová či nástěnná svítidla – velmi často se bodová svítidla umisťují těsně nad zem.

 

2. Obývací pokoj

Konečně přichází na řadu část bytu, kde se můžete s osvětlením trochu vyřádit. Osvětlení do obývacího pokoje volte důmyslně a zejména podle činností, ke kterým vám slouží – ať už se jedná o relax, čtení knih, setkávání s přáteli nebo ruční práce. V každém případě však k hlavnímu centrálnímu osvětlení přidejte ještě doplňková svítidla, která dotvoří příjemnou atmosféru a osvítí části, kde hlavní lustr nestačí.

 

 

Centrální osvětlení – lustr nebo stropní či přisazená svítidla

Jako hlavní zdroj světla v obýváku slouží lustr nebo jiná stropní svítidla. Zatímco přisazená či víceramenná stropní svítidla můžete libovolně kombinovat – dosáhnete tak rovnoměrnějšího světleného efektu – lustr zvolte spíše jeden, pokud tedy chcete, aby se stal dominantou místnosti. V obývacím pokoji uvítáte spíše tlumenější světlo, ideálně o tepelné chromatičnosti 3 000 kelvinů, proto se jako dobrá volba jeví lustr se stínidlem.

 

Dnes už lustry figurují v interiéru také jako designový doplněk, takže se nebojte ten svůj stylově přizpůsobit zbytku místnosti. Největší boom teď zažívají lustry se stínidly z přírodních materiálů, ať už se jedná o bambus, ratan nebo mořskou trávu. A my se vlastně nedivíme. Působí nevtíravě, příjemně a vypadají dobře ve skandinávském, moderním i retro interiéru. Úžasně se přitom za všech okolností jeví samozřejmě také křišťálový lustr. Hledáte-li nadčasovost a ryzí eleganci, investujte do něj.

 

Nástěnná svítidla dotvoří atmosféru

Samotné centrální svítidlo však v obýváku nestačí. Proto jej doplňte dalšími svítidly, třeba právě nástěnnými nebo bodovými. Nástěnná svítidla mohou rovněž plnit i designovou funkci, pokud si je vyberete například v rustikálním či retro stylu.

 

Nástěnná rustikální svítidla

Rustikální styl si získal srdce mnohých z nás, zejména pak hospodyněk, které si domů chtějí vnést kousek venkova. Klade se v něm důraz na tradiční materiály v čele s masivním dřevem, kovy a sklem. V jeho duchu se nesou i rustikální nástěnná svítidla, která se vyznačují především kombinací kovů, skla, ale i betonu, a právě ony dodají bytu či domu nádech starých časů.

 

Nástěnná retro svítidla

Na podobné vlně se spolu s rustikálními nástěnnými svítidly vezou i nástěnná retro svítidla. Milujete retro a ve stoletých kouscích vždy nadšeně vidíte druhý život? Pak se ve vašem obývacím pokoji budou retro nástěnná světla nádherně vyjímat. S retro kousky však opatrně, všeho moc škodí. Vsaďte třeba na mosazné nástěnné lampy či na svítidla ve tvaru svícnů.

 

Stojací lampa

V obývacím pokoji by určitě neměla chybět stojací lampa, která se večer postará o útulnou atmosféru a bude vám dobrým společníkem při čtení i večerní sklence vína. Doporučujeme zvolit stmívací stojací lampu, jejíž intenzitu svícení si můžete nastavit podle aktuální potřeby.

 

3. Kuchyň

A dostáváme se ke kuchyni, kde vám odhalíme, jak vypadá ideální centrální osvětlení a proč si zcela jistě oblíbíte LED pásky.

 

 

Centrální osvětlení – víceramenné svítidlo či lustr

Pokud máte menší kuchyň (do 20 m2), bohatě vám postačí jedno centrální osvětlení, které již nemusíte doplňovat bodovkami. Jako centrální osvětlení vám poslouží buď lustr či víceramenné závěsné svítidlo. Co se designu svítidla týče, nechte se vést svým designovým nebo zkrátka jen pocitovým instinktem.

 

Centrální osvětlení může být zároveň i světlem nad jídelní stůl, přičemž dříve platilo, že tvarově by mělo stolu odpovídat. Tzn. podlouhlý stůl, podlouhlé svítidlo a nad kulatý stůl zase kulaté svítidlo. Dnes už vidíme, že design v podstatě nezná pravidla a když máte pocit, že se lustr nad stůl hodí, pak směle do něj. Pokud tápete, inspirujte se třeba na Pinterestu. V této studnici nápadů objevíte nekonečně zajímavých designových nápadů, které by člověka jinak ani nenapadly.

 

Kuchyňskou linku osvětlí LED pásky nebo bodová svítidla

Jak co nejefektivněji vyřešit osvětlení kuchyňské linky, abyste na vytváření pokrmů dobře viděli? Buď můžete přímo nad pracovní desku zabudovat bodová svítidla, díky nimž získáte rovnoměrné osvětlení, nebo sáhnout po LED páskách, které pod kuchyňské skříňky snadno nalepíte a ukryjete. Věříme, že z naší nabídky LED pásků různých barev i velikostí si určitě vyberete.

 

Led pásky do šuplíků, příborníků i do spíže

Kouzlo LED pásků spočívá jednak v tom, že spotřebují méně energie než klasické žárovky, a zároveň v tom, že se dají schovat opravdu kamkoliv. Výborně vám nasvítí šuplíky, příborníky nebo třeba spíž.

 

4. Ložnice

Ložnici vnímáme spíše jako klidné místo, které by nás pokaždé, když do něj vkročíme, mělo naladit na odpočinek a dodat pocit klidu a harmonie. Vyvarujte se tedy ostrému modro bílému světlu a dejte přednost raději teplejším odstínům žárovky, v rozmezí 2 700-3 400 kelvinů.

 

 

Centrální osvětlení – je libo křišťálový nebo boho lustr?

Do ložnice většinou volíme neutrálnější barvy a méně dekorací, proto si klidně vyberte zajímavý lustr nebo závěsné svítidlo a udělejte z něj centrální prvek místnosti. Křišťálový lustr dodá ložnici punc luxusu a lustr v bohémském stylu zase uvolněnou atmosféru.

 

Doplňkové osvětlení – lampičky k posteli

Kromě centrálního svítidla se neobejdete ani bez stolních lampiček nebo nástěnných lamp do ložnice, obzvlášť pokud si před spaním rádi čtete. Stolní lampičky dnes už seženete takřka v jakémkoliv stylu, tvaru a s různými materiály stínidel. Některé lampičky, třeba z betonu nebo masivního dřeva, pak můžete pojmout i jako zajímavý doplněk ložnice.

 

Tip: Velmi příjemné měkké světlo vydává lampička s hedvábným nebo lněným stínidlem.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies