Venkovní osvětlení: Jaké máte možnosti?

Pokud zrovna vybíráte osvětlení na ven, nemyslete jen na cenu a vzhled, ale i na vnější vlivy a jiné okolnosti. Vybíráte světla před dům či na zahradu? Je to jen pro praktické účely nebo jde také o dekorační prvek? Chcete spořivě svítit? Ptejte se odborníků a porovnávejte možnosti.

 

Kde při výběru začít?

 Pamatujte, veškerá venkovní světla je dobré vybírat nejen podle vzhledu, ale i podle technických kritérií. Proto se zaměřte na hodnotu IP, která ukazuje stupeň krytí před vnikem vody nebo jiných částic. Čím vyšší číslo osvětlení má, tím více toho snese. Jedná se vždy o dvě číslice – v rozmezí od 20 až do 68. První z nich určuje stupeň ochrany proti prachu, druhé naopak odolnost proti vodě (proti dešti, sněhu a dalším vlivům). Výběr osvětlení zvládnete i vy sami, protože číslo najdete vždy v popisu daného svítidla.

 

Bezpečnost nade vše

 Venkovní osvětlení s čidlem je jasnou volbou například před garážová vrata nebo vchod do dvora. Funguje na bázi pohybového senzoru a rozsvítí se hned, jak rozezná pohyb. Tím částečně zajistí bezpečnost, protože snáze poznáte, když se kolem domu někdo pohybuje. Většinou se dá nasměrovat tak, aby svítilo tam, kam požadujete. Výhodou je také to, že nemusíte dlouho přemýšlet o tom, zda jste ho nezapomněli vypnout. Světlo se automaticky samo rozsvítí i zhasne. Pocit bezpečí vám zajistí i další druhy zahradních svítidel a osvětlení. Myslete na neosvětlené zadní vchody, tmavé části zahrad nebo dvorů či cestu od auta ke vchodu domu. Zajistíte tím větší bezpečnost a předejte i zbytečným úrazům a pádům ve tmě.

 

Rozsviťte si cestu k domovu

Jezdíte někdy později z práce a za tmy se vám hůře parkuje? Nejen pro tyto případy můžete využít nájezdová svítidla do země, která snadno namontujete do půdy nebo nainstalujete do chodníku. Jedná se o zapuštěná světla do země, která jsou odolnější i proti horším venkovním podmínkám, čemuž odpovídá i jejich IP označení. U takového typu se musí předvídat možné zaplavení vodou, časté prášení, déšť a jiné podmínky, které musí světlo vydržet. Hodnota odolnosti a ochrany by se proto měla pohybovat od čísla 60 a výše.
Výběr je bohatý  
Kromě toho můžete využít bodová světla nebo venkovní lampy, která jsou také vhodným řešením nejen před dům či garáž, ale kamkoliv pro externí využití. Bodová světla jsou univerzálním řešením, protože se hodně využívají jak v interiéru, tak i v exteriéru. U tohoto typu se klade důraz na více vlastností – materiál (kov, hliník, sklo), design, příkon, tvar a další, které byste měli řešit. Musíte si pečlivě rozmyslet jejich způsob umístění a podle toho vybírat nejvhodnější typ. Existují stropní zapuštěná bodová světla, která často umisťujete tam, kde jsou chráněna před přímým deštěm, a proto mohou mít i nižší hodnotu IP, například kolem 23. Na trhu najdete i bodovky s vysokou hodnotou. To vám zajistí, že je můžete využít téměř kdekoliv. Bodovky s nejvyšším IP (68) se hodí do extrémních podmínek: jsou vhodná pro zaprášená místa a umístit je můžete i pod vodu, do svých jezírek či bazénů, čímž oživíte podvodní svět i v noci. Bodovky jsou jedny z nejrozšířenějších svítidel. Nabízí velké využití a možnosti umístění od kuchyně až po zahradu.  

Venkovní lampy nepřináší nejvyšší odolnost a ochranu proti prachu či vodě, zato dokážou s jistotou plnit praktické i dekorační funkce.  Mohou být orientační, snadněji s nimi zaparkujete nebo vynesete nákup do domu. Snadno splní i estetickou funkci, třeba při umístění do altánu či na vhodné místo na zahradě. Většinou mají jednoduché moderní provedení, ale seženete je i ve vintage stylu, takže je vždy sladíte s celkovým rázem exteriéru.

 

Zdroj:pixabay.com

Pamatujte! Standardní světla do venkovních prostor mají hodnotu ochrany a odolnosti (IP) kolem čísla 43. Záleží vždy ale na konkrétním typu. Nikdy tohle číslo nepodceňte, protože vám může zajistit kvalitu svícení, ale zabráníte tím hlavně nežádoucímu poškození v případě špatné zvolené hodnoty.

 

Příjemné posezení s přáteli

Ať je jaro nebo léto, k posezení s rodinou či přáteli se vždy najde příležitost. Pokud máte zasklenou terasu či pergolu, můžete si zde návštěvy a odpočinek vychutnávat celoročně. Klidnou atmosféru a příjemný čas strávený s blízkými i během večerních hodin vám pomůžou zajistit příjemná venkovní světla. V tomhle případě možná řešíte nejen praktičnost, ale především vzhled a provedení. Takový designový prvek snadno sladíte s celkovým vzhledem zimní zahrady nebo letní terasy.  Vybíráte stropní světla, závěsné lampy či nástěnná osvětlení? Je pro vás konkrétní typ umístění na prvním místě nebo řešíte funkčnost a dekorační účel? I na takové otázky se zaměřte. Na trhu máte skutečně bohatý výběr světel určených jak k instalaci na fasádu, tak na zahradu, do pergoly či na terasu. Vybrat si můžete i již zmíněná světla do země či pod vodu. Je to vždy jen na vašich možnostech a osobních preferencích.

 

Zdroj: pixabay.com

Když chcete svítit úsporně

Pro takové případy je tu venkovní LED osvětlení, které je šetrné k životnímu prostředí, protože neobsahuje žádné škodlivé látky, ani nevydává nepříjemné záření. Světlo se nijak nezahřívá, neproblikává, ani mu nevadí časté vypínání a zapínání. Nejen, že je výrazně praktičtější a ekologičtější než tradiční zdroje světla, ale výrobci myslí i na design, takže nebudete mít problém sehnat i méně tradiční tvar. U těchto svítidel oceníte především malou spotřebu energie a dlouhou životnost. Veškeré zde zmíněné osvětlení seženete i v LED provedení, a proto můžete vybírat úsporná světla jak na zahradu, tak před vjezd garáže. I u nich najdete číselnou hodnotu IP, která vám napoví stupeň krytí a odolnosti před vnějšími vlivy.

 

LED nahrazuje klasické svícení  

Pokud již máte své oblíbené klasické lustry a lampy, které nechcete měnit, stačí si pořídit úspornou LED žárovku, jež do nich jednoduše osadíte. Na trhu najdete obrovský výběr takových žárovek s různými barvami světel, svítivostí i designovým provedením. Kromě toho existují i výbojky, zářivky, ale i LED pásky, zkrátka veškeré osvětlení seženete v klasickém i v ekologickém provedení. Životnost LED světel je oproti klasickým žárovkám také nesrovnatelně vyšší. Vydrží i třetinu našeho života bez nutnosti výměny. Šetrná volba žárovek a svítidel je důležitá pro interiér i exteriér, neboť přináší vysoký komfort svícení při zachování nízkých nákladů.

 

Jarní oslavy a svatební hostiny se blíží

Plánujete letos svatbu či zahradní rodinnou oslavu? I při takových příležitostech je dobré myslet na pořádné venkovní osvětlení. Velké události si zaslouží večer dostatečně osvětlit, a zajistit tak kouzelnou a nezapomenutelnou atmosféru. Velkou parádu udělají třeba luxusní záhradní lampy, které jsou praktické, ale i výrazněji designově řešené. Představte si, jak budou vypadat krásně a stylově na nejedné svatební a rodinné fotografii. Využít je ale můžete i jako klasickou zahradní dekoraci, fantazii se meze nekladou.

 

Zdroj:pixabay.com

Na trhu je spousta zahradních světel, která oceníte pro jejich praktičnost a vlastnosti vhodné do venkovních podmínek, jako jsou klasické před vjezd garáže nebo do dvora. Je zde ale i mnoho originálně řešených osvětlení, která jsou jako dělaná pro to, abyste je sladili s exteriérem a celkovým vzhledem zahrady či terasy. Při jejich pořizování se nebojte zeptat zkušených zahradních architektů nebo zaměstnanců prodejny. U nás v Profisvítidlech vám vždy rádi poradí. Nezapomínejte ale také na svůj pocit a to, aby se výsledek líbil a vyhovoval především vám.

 

Zdroj: pixabay.com 

Přečtěte si také:

Venkovní osvětlení a jak jej správně vybrat

4 příklady, jak osvětlit zahradu

Jaká venkovní svítidla dokonale rozzáří vaši zahradu a ustojí i pěkný liják?

 

 


 

 
 
 

 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies