Venkovní osvětlení a jak jej správně vybrat

 

Stejně tak jako interiérové osvětlení, ani venkovní osvětlení není radno podceňovat. Venkovní osvětlení totiž plní hned několik důležitých funkcí, a proto jeho realizaci věnujte čas již před samotnou výstavbou domu. Poradíme vám, jak venkovní osvětlení vybrat, aby vás těšila nejen jeho praktičnost, ale i výsledný efekt, který kolem domu vykouzlí. Jste připraveni stát se mistry exteriérového osvětlení?

Jestliže o osvětleném exteriéru přemýšlíte, pak si nejspíš nechcete natlouct pusu při návratu domů v pozdějších hodinách, a stejně tak vás neláká vidina večerního posezení s přáteli při svíčkách. Při realizaci venkovního osvětlení je ovšem třeba myslet i na jiné parametry než jen na to, že díky němu lépe uvidíte.

Ještě před samotným výběrem si položte tyto otázky:

1.     Vybírám světlo kvůli funkčnosti, nebo pouze jako dekorační prvek?

2.     Která místa kolem domu a zahrady potřebují dostatek světla?

3.     Jakou intenzitu světla požaduji?

 

Své odpovědi si pečlivě promyslete a s jasnou vizí se pak vrhněte do tajů světel.

Venkovní osvětlení musí splňovat určité požadavky

Každé osvětlení by mělo jít ruku v ruce s požadavky pro daný interiér, na tom se jistě shodneme. U venkovního osvětlení si k tomu přičtěte déšť, sluneční záření, mráz a další vnější vlivy, a požadavky se rázem zdvojnásobí.

 

Odolnost: IP43, IP55 nebo IP66?

Jeden z nejdůležitějších požadavků na venkovní osvětlení je tedy odolnost. Venkovní svítidla se vyrábí tak, aby se co nejvíce zamezilo průniku nežádoucích těles, prachu či vody. Atmosférická odolnost se značí zkratkou IP, tedy Ingress Protection (uváděno také jako International Protection). Pro neangličtináře – v překladu to znamená „ochrana proti vniknutí“. Za zkratkou pak následují dvě číslice udávající stupeň krytí.

 

První číslo nás informuje o odolnosti proti prachu a vniknutí cizích těles a druhá číslice určuje, jak světlo zvládne kontakt s vodou. V zásadě lze říci, že čím větší číslo, tím vyšší ochrana. Pro představu, například osvětlení s označením IP44 vám dobře poslouží v koupelně, unese mírné podmínky i vodu stříkající všemi směry. A zatímco označení IP65 ustojí i liják a vyniká prachuvzdorností, světlo mající IP68 nerozhodí ani absolutní ponoření do vody, a proto se využívá zejména do bazénů.

Životnost

Na odolnost rovnou navážeme dalším podstatným faktorem, a to životností svítidla. Pokud chceme, aby nám vydrželo co nejdéle, musíme zohlednit také jeho materiál. Na výrobu těles zemního osvětlení se používá zpravidla tlakově litý hliník a speciální tvrzené sklo, světlo potom unese i vyšší tlak či dokonce přejezd vozidlem.

 

U ostatních typů venkovních osvětlení pak dobře slouží hliník, sklo, keramika, ocel nebo vysoce odolný plast.

 

Úspora

Jak se říká: Kdo šetří má za tři. Spoustu energie lze rovněž ušetřit úsporným osvětlením. Nabízí se vám hned několik ekonomičtějších variant, z těch základních je to například LED osvětlení, svítidla s čidlem nebo dokonce solární svítidla.

 

LED osvětlení šetří přírodu i finance

LED svítidla se řadí mezi čím dál tím oblíbenější druhy osvětlení. Kromě toho, že šetří energii, je jejich účinnost až několikanásobně vyšší než u klasických žárovek či halogenů. Stejně tak se u nich spolehněte i na delší životnost, protože LED žárovkám jejich časté rozsvěcení a zhasínání nikterak nevadí.

Osvětlete svou zahradu kupříkladu LED diodami značky EMITHOR nebo EGLO a následujících 20 let se o výměnu žárovky nemusíte starat.

Venkovní osvětlení s čidlem

Pakliže chcete opravdu ušetřit, zvolte venkovní osvětlení doplněné o pohybové senzory, které detekují pohyb, a tím pádem se rozsvítí jen v případě nutnosti.

Solární svítidla

Solární osvětlení ocení zejména tací, kteří kvůli rozvodům elektřiny nechtějí rozkopávat celou zahradu. Fungují totiž na principu solární energie, kterou po celý den čerpají. Po setmění pak z nashromážděného slunečního záření vytvoří hezky jasné světlo –  nulovými náklady.

U každého exteriéru zvažte osvětlení těchto částí:

Abyste se na zahradě i v bezprostřední blízkosti svého domu cítili bezpečně a příjemně, inspirujte se následujícími tipy, kam všude lze osvětlení umístit.

Kromě osvětlení fasády a vchodových dveří to může být:

·       Osvětlení přístupových cest a chodníků

Osvětlení chodníčků, záhonků či cest budí nejen dojem upravenosti, ale především slouží k lepší orientaci po zahradě. Zabrání případnému pádu, a ještě navíc odláká případné zloděje.

·       Bazénové osvětlení a osvětlení jezírek

Pro magické večerní koupání svit měsíce zhola nestačí, proto je třeba bazén doplnit o patřičné osvětlení. To by v tomto případě mělo nést označení minimálně IP67. Při výběru osvětlení do bazénu se zaměřte jak na funkční, tak i na estetickou stránku. Samotnou instalaci pak přenechte odborníkovi.

·       Zahradní osvětlení

Pyšní se vaše zahrada opravdu skvostnými kousky či obdivuhodnými zákoutími, které byste rádi zvýraznili? Učiňte tak speciálním osvětlením a nechte lépe vyniknout stromy, keře nebo jiné zahradní scenérie. Pozemní bodová svítidla vypadají velice elegantně a čistě, sloupkové osvětlení se zase skvěle hodí do porostlejších zahrad.

·       Osvětlení verandy či terasy

U zastřešeného posezení vám dostatek světla zajistí závěsné venkovní svítidlo. Doplnit jej můžete například o stojací LED lampu nebo nástěnná svítidla. Útulnou atmosféru s nádechem romantiky pak skvěle dotvoří exteriérové řetězové žárovky nebo závěsné či stojací lucerny.

Na co si dát při výběru exteriérového osvětlení pozor?

A nakonec několik tipů, které se vám při výběru mohou hodit:

·       Venkovní osvětlení nesmí oslňovat kolemjdoucí ani sousední zahrady.

·       Ovládání – odkud chcete světlo ovládat a jak?

·       Máte-li frekventovanější pozemek, ať už kvůli dětem nebo zvířatům, raději si pořiďte světla bez senzoru. Vyvarujete se tak zbytečného plýtvání energií.

 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies