Věděli jste, že u Tiffanyho se nemusí jen snídat?

Vitráž je původní středověká technika, která vycházela z technologických možností dané doby. Protože tehdejší skláři neuměli vyrobit velké tabule skla, bylo nutné zasadit malé dílky do velkého, ale pevného celku a to prostřednictvím olověného profilu.

Téměř zapomenutou řemeslnou tradici kostelních vitráží oživil na přelomu 19. a 20. století Louis Comfort Tiffany, syn newyorského obchodníka se šperky a dekorativními předměty a zakladatel světoznámé šperkařské firmy Tiffany & company. Vše začalo, když odešel ve svých 17 letech do Evropy, poznávat nové mravy. Mimo jiné objevil také krásu skleněných vitrážových oken nejslavnějších evropských katedrál. Jedna z nejznámějších vitráží na světě byla bezpochyby vitrážová rozeta v chrámu Notre Dame v Paříži, která byla nedávno zničena rozsáhlým požárem.

 

Tento pohled ho ovlivnil natolik, že se po návratu domů začal v dílně svého otce zabývat prací se sklem. Díky výtvarnému vzdělání a cítění ho však velmi rychle přestala uspokojovat hrubost práce s olověnou sítí, která byla tehdy běžně využívána při výrobě vitráží. Začal tedy používat pásky měděného plechu, které ohýbal podle hran skla. Do vzniklého profilu pak sklo vlepit včelím voskem a spojoval cínem. Takto mohl realizovat i velmi náročné a jemné obrazy, což při použití olova nebylo možné.

 

Jeho práce velmi brzy získala třetí rozměr a začaly vznikat předměty užitkového charakteru. Jedním z nich byly například klasické stínidla Tiffany. Se zvyšující se oblibou těchto výrobků a příchodem moderních technologií se i původní pracovní techniky a postupy zjednodušily.

 

 PREZENT TIFFANY 149, závěsná vitrážová lampa

 

Tenký měděný plech a vosk byly nahrazeny samolepicí měděnou fólií. Spojování do celků však zůstalo téměř v nezměněné podobě. Díky tomu, že každý dílek je oblepení měděnou páskou a pak sletovaný, je výsledná práce velmi variabilní. Lze tak zhotovit stínidla, šperky nebo drobné vitráže, které již netřeba zpevňovat rámem.

PREZENT OSSMAN 141, závesná vitrážová lampa

V současnosti je možné vytvořit stínidla velkých závěsných lustrů, malých stolních lampiček nebo vysokých stojících lamp, které nabízíme také v našem internetovém obchodě. Tiffany lampy nemusí nutně dotvářet pouze klasický interiér. Stylově zapůsobí i v moderní či designově laděném obyváku. Také jsou velmi vhodným doplňkem do útulných kaváren, cukráren nebo restaurací.

 

 PREZENT TIFFANY 81, stolní vitrážová lampa

 

Jelikož úzce spolupracujeme přímo s výrobci, můžeme Vám nabídnout široký sortiment Tiffany lamp za bezkonkurenčně nízké ceny! V naší nabídce mozaikových a vitrážových svítidel značky PREZENT si určitě vyberete.

 

 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies