Vánoční osvětlení uvnitř i venku – kam umístit svítící vánoční řetězy?

Atmosféru blížících se Vánoc skvěle vytvoříte pomocí světel. Podle čeho ale světýlka vybírat? Zútulněte si bydlení a vykouzlete klid a pohodu s našimi tipy na umístění světelných vánočních řetězů do exteriéru i interiéru.

 

Foto: Unsplash.com

Podle čeho vybírat světelné řetězy do interiéru a exteriéru?

Začneme trochu technicky. Jaké parametry by měla mít světýlka v podobě vánočních řetězů do interiéru? Určitě by měla být vyrobená ze zdravotně nezávadných materiálů a splňovat bezpečnostní normy (stupeň ochrany proti vnějším vlivům IP20 a vyšší). Dále sledujte údaj o úspornosti – nejlépe jsou na tom v tomto ohledu LED světla, která odebírají nejméně energie. Zajímejte se i o způsob napájení (do sítě nebo na baterky) a případně o délku řetězu či pásu, abyste objekt rozzářili opravdu celý.

Vánoční řetězy a další světla do exteriéru vybírejte s ohledem na odolnost proti vnějším vlivům. Bezpečnost zaručí světla s označením stupně ochrany IP44 nebo vyšším. Zároveň myslete na umístění přívodu elektřiny (prodlužovací kabel, zásuvka). Jak známo, elektřina si s vodou nerozumí, a proto je potřeba veškeré elektrické komponenty chránit zejména ve venkovním prostředí.

 

Tipy na interiérové světelné dekorace

Blikající tajemná světla vytvoří nádhernou večerní atmosféru. Vánoční pohádky a vůně cukroví dostávají v nazdobeném bytě úplně jinou příchuť, nemyslíte? Dekorativní světlo do interiéru by mělo být teplé a tlumené, aby navodilo relaxační prostředí. Ozdobit můžete kromě stromku i další místa, kreativitě se meze nekladou. Inspirujte se našimi tipy.

Vánoční stromeček

Bez stromečku si většina z nás Vánoce nedokáže představit. Klasické svíčky a prskavky vypadají sice nostalgicky, ale nesou s sebou poměrně vysoké bezpečnostní riziko. Jestliže nechcete své známé bavit historkou o vyhazování hořícího stromečku z okna, zkuste raději stromek ozdobit elektrickou variantou svíček. Magické mihotání po příchodu do pokoje plného dárků snadno vykouzlíte vánočními řetězy v různých barvách. V nabídce najdete klasické řetězy s malými žárovičkami i moderní LED pásy, které ušetří energii, a tak i vaši peněženku. Délku vždy volte radši delší než kratší, ať nemáte stromeček zářivý jen z půlky.

Girlandy a závěsy z vánočních řetězů

Pásy s LED světly nebo vánoční řetězy využijete i jinde v bytě. Přichyťte je na okno, po délce poličky, pod parapet nebo pod pohovku. Tlumené osvětlení prostoru vám poskytne příjemné prostředí pro popíjení vaječného likéru při tradičním sledování pohádek. Do dětského pokoje se vánoční světýlka hodí jako dekorace pro nedočkavé děti. Na noc však osvětlení vždy vypněte, modrá složka světla by mohla spánek negativně ovlivnit.

Svítící dekorace na stůl

Elegantním nápadem moderní doby oslníte všechny návštěvy – smotejte LED vánoční řetěz do velké skleněné nádoby (řetězy skvěle vypadají i v proutěných koulích nebo v železných nádobách s perforací). Přidejte pár ozdob ze stromku a nádherná dekorace je na světě. Skoro bez námahy a za málo peněz tak vytvoříte dominantní světelný objekt, který okamžitě upoutá pozornost. Nádobu pak můžete umístit na stolek nebo klidně i doprostřed vánoční tabule.

 

Foto: Pixabay.com

Rozzářená okna

Aby Ježíšek věděl, kam má přilétnout s dárky, musíte rozzářit i okna. Zejména děti jsou unešené, pokud okno jejich pokojíčku hraje všemi barvami. Dekoraci můžete vytvořit z obyčejného vánočního řetězu se světly, stačí jen vymyslet hezký tvar a pak řetěz s pomocí lepicí pásky nalepit přímo na sklo. Prodávají se i různé hotové dekorace v mnoha motivech, které stačí jen přimáčknout ke sklu přísavkami. Velmi vkusně na oknech či balkonech vypadají i ornamenty doplněné klasickými ozdobami, dekorativními řetězy na stromek nebo přírodninami v tlumených barvách doplněné o mihotající žárovičky.

Teplé světlo svíček

Nestárnoucí klasikou ve vytváření příjemné atmosféry jsou bezesporu svíčky. Krásně rozzáří prostor příjemným teplým svitem a snad každému okamžitě připomenou dětství. Jejich aranžováním na stole či na poličce dosáhnete vánočního efektu velmi jednoduše, dejte si však pozor na bezpečnostní hledisko. Hořící svíčka by vždy měla být umístěna na nehořlavém podstavci (možná byste mohli zužitkovat nějaký talířek s vánočním dekorem) a nikdy byste ji neměli nechávat bez dozoru. Jestli si chcete užít nostalgickou náladu a zároveň vás děsí riziko požáru, sáhněte po elektrické variantě, která opravdovou svíčku bezpečně zastoupí.

Adventní věnec na každý stůl

Na adventní věnec určitě nezapomeňte. Poslouží vám jako krásná dekorace po celý advent a s pomocí čtyř klasických nebo moderních LED svíček bude připomínat blížící se svátky. Tradiční nedělní zapalování vám poskytne čas k přemýšlení i odpočinku. Zapojte i své děti a vysvětlete jim, proč se vlastně svíčky zapalují. Sami to nevíte? Historii a křesťanskou i pohanskou symboliku si můžete nastudovat v krátkém článku zde.

Ozdoba na vchodové dveře

I dekoraci či věnec na dveře můžete snadno rozzářit pomocí vánočního řetězu se světýlky. Doporučujeme zvolit variantu řetězu nebo světelného pásku na baterky – krabičku snadno ukryjete pod věnec nebo mezi nalepené součásti. Dejte návštěvě už od dveří vědět, že se na vánoční svátky těšíte a užíváte si každou minutu příprav.

 

Tipy na vánočně ozářenou zahradu a dům

Máte-li alespoň malou zahrádku, určitě využijte vánoční řetězy a další osvětlení i tam. Nemusí napadnout zrovna metr sněhu, aby váš domek vypadal jako z pohádky. Magickou atmosféru ale tvořte s ohledem na bezpečnost – vždy používejte jen výrobky vhodné do exteriéru a dbejte na ochranu elektrického přívodu před vodou, prachem a větrem. Poctivé ukotvení vás zase zbaví problémů s padáním dekorací. Kvalitní řetězy s dostatečnou ochranou proti vnějším vlivům můžete dokonce nechat venku po celý rok a vyhnete se tak neustálému sundávání a instalování.

Světla na zahradních stromcích

Vánoční stromeček nemusí být jen uvnitř, ozdobte stromky i ve vaší zahradě. Krásně a decentně vypadají vánočními řetězy omotané vysoké jehličnany i konifery. Vsaďte na jednoduchost a stromky ozdobte jen jedním řetězem bílé barvy, odshora dolů ve tvaru spirály. K přichycení vám dobře poslouží kousky drátku nebo háčky na ozdoby. Zkrášlit můžete i truhlíky na okně – využijte zápichy, přírodniny, ozdoby na stromek i světýlka ve všech podobách.

Zářivý plot i dům

Chcete být vidět už z dálky? Investujte do dlouhých světelných pásů a přichyťte je na plot. Stačí jen jeden vodorovný pás položený na horní hraně plotu, pokud si však chcete vyhrát, můžete všechny části ohrazení světly „obtáhnout“. Stejně tak můžete rozzářit i štít domu, okapy či schodiště. Nádherně vypadá kombinace světýlek se chvojím – vytvořte z větví jehličnanů girlandu, pověste ji na okapy nebo plot a dozdobte červenými dekoracemi a světly. Při zdobení velkých ploch si řetězy předem vyzkoušejte – nefunkční kousek by vás při oficiálním rozsvícení mohl frustrovat a přidat vám práci s výměnou a opětovnou instalací.

 

Foto: Unsplash.com

3D světelné dekorace

Jestliže toužíte po rozsvícené zahradě s vánoční náladou, ale nemáte mnoho času či energie, využijte svítící vánoční 3D dekorace. Různě velké objekty s vánoční tematikou stačí jen umístit na zápraží nebo jako dominantní prvek do zahrady a rázem bude váš dům nepřehlédnutelný.

Svítící ozdoby na sloupy

Inspirujte se výzdobou ve vaší obci nebo městě a nainstalujte svítící dekoraci i na sloupy. Uchytit je můžete na sloup u dveří nebo v plotu. Rychlá instalace vám pomůže vytvořit magické ovzduší, jen počítejte s velkou plochou a výrazným efektem. Proto konzolové vánoční dekorace používejte umírněně a s ohledem na další dekorace domu. Nezapomeňte, že méně je někdy více.

Projektory snadno ozdobí velké plochy

Na trhu naleznete i další zajímavý způsob, jak rychle a jednoduše osvětlit váš dům. Instalujte do zahrady projektory s vánoční tematikou a nechte je zářit na větší jednolitou plochu (zeď nebo domovní štít). Různé motivy tak snadno nahradí přichycené řetězy nebo jednotlivé stabilní dekorace v zahradě i na exteriéru domu. Při umístění vezměte v potaz světlo pouličních lamp, abyste se vyhnuli zeslabení světelného efektu projektoru. 

Zářivé Vánoce pro každého

Předvánoční a vánoční období je tím nejlepším časem, kdy si vyhrát se světelnými dekoracemi v interiéru i exteriéru. Existuje mnoho možností, jak snadno vykouzlit pohádkovou atmosféru s pomocí vánočních řetězů, svíček a zahradních světelných objektů. Nechte se unést přípravou na Vánoce a užijte si ty letošní s relaxačními světly a zářivými jiskřičkami v očích své rodiny.                                                 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies