Světla do dětského pokoje. Víte, jak je vybírat?

Vaše děti tráví ve svém pokoji hodně času, a proto byste jim měli zajistit dostatek kvalitního osvětlení. Víte, podle čeho světla vybírat a na co si dát pozor? Pojďte se s námi inspirovat. 

 

Nároky se mění s věkem 

Světlo vybírejte primárně podle věku a potřeb svého dítěte. Jiné světlo bude vyžadovat batole a jiné náctiletý školák. Slaďte centrální a vedlejší osvětlení a vyměňujte ho aktuálně podle daných požadavků. 

Konkrétní typy osvětlení

  • Lustr – centrální osvětlení, jako je lustr nebo stropní svítidlo, byste měli mít v každém pokoji, abyste dostatečně ozářili celý pokoj. Příklady – Ideal lux tender nebo Prezent Micca.

  • Stolní lampička – světlo na pracovní plochu je důležité, aby se děti mohly maximálně soustředit. Zaměřte se i na lampy s kloubem, kde si dítě snadno nastaví takový sklon světla, který mu vyhovuje. Příklady dětské lampičky – Philips home office nebo Prezent metro.

  • Noční osvětlení – nástěnná světla, projektory a lampičky mohou být důležité jak pro vás při orientaci v pokojíčku po tmě, tak během usínání pro vaše dítě. Příklad dětského nástěnného svítidla – Prezent flops nebo Eglo Sparino.

  • Lampička k posteli – vyberte nástěnné světlo, lampičku na noční stolek nebo lampičku s klipem na poličku. Světlo dejte tam, kde si vaše dítě rádo čte a tráví většinu volného času. Příklad osvětlení – Philips Disney Winnie nebo Ideal Lux Titti Rosso.

  • Chytré osvětlení – vybírejte taková světla, která se přizpůsobí potřebám vašich nejmilejších, třeba lampy a lustry, které můžete snadno ovládat pomocí mobilní aplikace nebo ovladačem. Takové vychytávky oceníte vy i vaše děti. Příklad – ideální jsou i dětská světla se senzorem pohybu.

Pixabay.com

Bezpečí dětí na prvním místě 

Při výběru a umístění se zaměřte na ochranu a bezpečí vašich dětí. Nechcete, aby lustr spadl vašemu dítěti na hlavu nebo aby se vaše ratolest popálila o nevhodnou lampu. Volbě a montáži osvětlení proto věnujte maximální pozornost. Vše dobře upevňujte a zabezpečujte, aby se nestalo, že se dítě během nějaké hry zraní. Myslete i na menší děti a elektrické zásuvky opatřete ochrannými špunty. Kabely od lampiček nenechávejte volně ležet na zemi, ale zasaďte je do lišt. Udělejte z dětského pokoje bezpečné prostředí a vyvarujte se zbytečným nehodám. 

Dopřejte svým dětem LED osvětlení 

Investujte do LED světel a dopřejte svým ratolestem kvalitní vybavení do dětského pokoje, které se nezahřívá, takže se nepopálí. Navíc neproblikává a nevydává nepříjemné záření, ze kterého by je bolely oči nebo hlava. LEDkám nevadí časté zapínání a vypínání, které děti tak rády pokouší. Navíc nabízí dlouhou životnost a je šetrné k životnímu prostředí. Dají se sehnat i v netradičních tvarech a s různými pohádkovými motivy.

Světlo pro naše nejmenší

Naše nejmenší děti pro sebe zatím nepotřebují téměř žádné světlo, kromě toho denního. Naopak my potřebujeme osvětlení nad přebalovacím pultem nebo u postýlky, abychom je zvládli v noci přebalit či nakrmit. Pro takové účely ale stačí, když si opatříte nástěnné světlo či projektor s tlumeným světlem, který zajistí dostatečně slabou intenzitu svícení, abyste viděli, ale zbytečně neoslnili vaše miminko ani sebe.
Cestu k postýlce si můžete rozsvítit i pomocí LED svítidel, nejlépe LED pásky, které vám krásně posvítí, až půjdete kojit nebo zkontrolovat, zda váš nejmenší v klidu spinká. Stejnou variantu snadno aplikujete i do úložných prostor a přihrádek, které potřebujete v noci využívat.
Myslete ale na to, abyste zbytečně neozářili své dítě přímým světlem a neohrozili tak jeho zrak. Nejmenší děti jsou výrazně citlivé na světlo a jejich zrak se s věkem neustále vyvíjí. 

Unsplash.com

Světlo pro školáky a náctileté 

Pro náctileté je osvětlení zásadní v mnoha směrech. Jsou to ti, kteří se stávají čtenáři, hodně využívají pracovní plochu, ať už ke svým koníčkům nebo kvůli škole. Důležité je pro ně nejen centrální osvětlení, ale především lampička na stole anebo osvětlení u postele (či tam, kde tráví nejvíce času). Důležité je, abyste jim vybrali třeba i nástěnné osvětlení, které dostatečně osvítí prostor ve zbylé části místnosti, kde si dítě hraje nebo kde využívá úložné prostory.  

Osvětlená pracovní plocha je základ 

Nastupuje vaše dítě do školy? Hledáte pro něj ideální koutek, kde bude tvořit, malovat, číst si, počítat a kde se bude rozvíjet? Nezapomeňte mu takovou plochu dostatečně rozzářit. Světlo na pracovním stole by ale naopak nemělo výrazně oslňovat a být nepříjemné pro oči, které by mohly být rychle unavené. Musí být příjemné a dostatečné, aby dítě vidělo na to, co dělá. Myslete na to, že lampičku byste měli postavit na stůl dle konkrétních potřeb. Levák by ji měl mít vpravo a naopak pravák vlevo, aby světlo dopadalo správným směrem a dítě si zbytečně nestínilo.  

Variantou je i světlo s nastavitelnou intenzitou, kterou si dítě uzpůsobí podle potřeby. 

Pixabay.com

Světlo u čtecího koutku 

Nezapomeňte svému malému čtenáři poskytnout dostatek světla u postele nebo v koutku, kde nejraději sedává s knížkou. Světlo by mělo ozařovat knihu nejlépe zezadu nebo ze strany. Je potřeba, aby se děti naučily vnímat čtení, psaní a další aktivity ve spojení s dostatečným osvětlením. Měly by pochopit správné principy, aby si zbytečně nekazily oči a neměly v budoucnu problémy se zrakem. 

Myslete i na to, že dětské oči jsou daleko citlivější než u dospělého člověka. A proto je dobré, aby si děti mohly nastavovat intenzitu světla na stole i u postele a kombinovat světlo s centrálním osvětlením.

Nepodceňte barvu žárovky 

Barva světla se udává v kelvinech. Čím vyšší má hodnotu, tím je světlo chladnější. Naopak, čím je nižší, tím je barva teplejší. Odstíny světel pak výrazně ovlivňují, jak vaše dítě vnímá jednotlivé barvy, předměty a vůbec celkový prostor.  

  • Teplejší žluté odstíny (od 1800 kelvinů) jsou vhodné tam, kde dítě odpočívá. Do lampiček u nočního stolku využijte spíše žlutá, tlumenější světla.

  • Neutrální odstín (kolem 5000 K) má připomínat denní světlo. Je dobré, když ho použijete třeba pro centrální osvětlení. 

  • Studenější modré odstíny (nad 5000 kelvinů) jsou ideální na pracovní koutek, kde se dítě potřebuje dostatečně soustředit.

 

Zaměřte se na konkrétní typy žárovek:

  • Lustr – v centrálním osvětlení se hodí mít úspornou žárovku, u které sice chvíli trvá, než se rozsvítí na maximum, ale za to šetří energii.

  • Stolní lampička – do lampiček se hodí jakýkoliv typ žárovky, která dostatečně osvětlí pracovní plochu, ale zároveň nebude tak intenzivní pro dětské (citlivější) oči.

  • Noční osvětlení – sem vyberte tlumené světlo, nejlépe v podobě LED pásku nebo LED světla se senzorem pohybu. Ideální je, když mají možnost regulace intenzity.  

  • Lampička k posteli – u postele nebo u gauče si dítě čte, ale světlo by nemuselo být tak silné, jako u pracovní plochy, zvolte halogenové žárovky, které také umožňují volit intenzitu světla.

  • Chytré osvětlení – pro snadné ovládání osvětlení pomocí aplikace v mobilu nebo dálkového ovladače zvolte inteligentní žárovky

Vybírejte i podle barvy pokojíčku 

Myslete na správný výběr žárovky zejména v případě, pokud má vaše dítě barevné stěny pokojíčku. Čím je pokoj tmavší, tím bude potřeba ho více osvítit, aby se dosáhlo požadované kvality a intenzity osvětlení. Zaměřte se proto na kvalitní dětské osvětlení a správný výběr žárovek.  

 

Přečtěte si také: 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies