Správný výběr osvětlení do koupelny

Při zařizování nového bytu nebo domu přirozeně chceme, aby bylo všechno tip-top. Každá místnost musí stylově ladit od koberce, přes nábytek až po poslední lampičku. Jedna z věcí, které by se rozhodně neměli zanedbat, je osvětlení. Speciálně v koupelně si na výběru správných svítidel musíme dát záležet ještě o trochu víc, než v jiných místnostech. U koupelen je totiž důležitý nejen esteticky vhodný typ svítidel, ale i bezpečnost.


IP kód - co to je?
V koupelně se všichni členové rodiny vyskytují celkem často. Je to obvykle první místnost, kterou po probuzení navštívíme, a poslední, do které před spaním zajdeme. Holíme se v ní, čistíme si zuby, líčíme se a hlavně umýváme. Kvůli časté manipulaci s vodou a zvýšené vlhkosti ale při výběre koupelnového osvětlení musíme v první řadě dbát na bezpečnost.
Před koupí svítidla do koupelny je tedy nezbytné podívat se na jeho IP kód. Ten se skládá z dvou cifer, kdy první označuje ochranu před nebezpečným dotykem a vniknutím cizího předmětu, a druhá stupeň krytí před vniknutím vody. Nejvyšší stupeň ochrany je IP 68, co znamená, že daného svítidla se můžete dotknout čímkoli a nic se vám nestane, je úplně kryté proti vniknutí prachu a taky ho můžete úplně ponořit do vody.


4 zóny koupelny
Koupelnu dělíme z hlediska vhodnosti osvětlení do 4 zón:
1. zónu tvoří místa, kde dochází k bezprostřednímu kontaktu s vodou. Jedná se tedy především o vnitřní prostory vany, umyvadla nebo sprchového koutu. Na tato místa se nedoporučuje instalovat osvětlení, výjimka jsou jedině speciální svítidla s vysokou hodnotou IP, která jsou určena přímo do van.
2. zóna se nachází v nejbližším okolí vany, především pak nad ní, kde je taky kontakt s vodou prakticky nevyhnutelný. Instalace svítidel se tady taky nedoporučuje, výjimkou jsou ty speciální s vysokou hodnotou IP.
Do 3. zóny spadá okolí vany, sprchového koutu a umyvadla do vzdálenosti 0,6 m a nad vanou nad 2,25 m. V těchto místech by stále ještě nemělo být umístěno žádné osvětlení mimo specializovaných svítidel s kvalitním krytím. Jejich minimální hodnota by měla být IP 44.
4. zóna je pak ostatní prostor koupelny mimo výše zmíněné tři zóny. Zde už lze bez obav umísťovat klasická svítidla.


Barvy a světlo
Obecně platí, že na osvětlení světle vymalovaného pokoje spotřebujete méně elektrické energie, než na osvětlení tmavého. Je to proto, že světlé plochy více odrážejí světlo, v tmavých pokojích se tak příkon žárovky může zvýšit až o 100%. Světlo v koupelně by nemělo být moc ostré, spíše teple bílé a rovnoměrně rozptýlené. Na tenhle účel se skvěle hodí bílé opálové sklo a lampy z něj vyrobené. Do odlehlejších koutů můžete důmyslně rozmístit bodová světla.
Nezapomínejme na osvětlení zrcadla - důležité části koupelny pro ranní i večerní zkrašlovací rituály. To by mělo být rovnoměrné, ne moc přímé, aby vás neoslepovalo. Vhodná jsou bočná svítidla nebo i jedno svítidlo nad zrcadlem - v případě větších zrcadel se po něm světlo krásně a rovnoměrně rozlije.
U osvětlení koupelen je potřeba zvažovat kromě estetických faktorů i ty bezpečnostní. Když ale budete mít na paměti těchto par obecných rad, s výběrem správního koupelnového svítidla určitě neprohloupíte.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies