Jaké osvětlení vybrat do kuchyně?

Řešíte rekonstrukci nebo zařizujete novou domácnost a lámete si hlavu s výběrem správného osvětlení do kuchyně? Na místě je určitě pečlivý výběr, protože v kuchyni i v jídelně trávíme velkou část svého času, kdy jsme doma. Přinášíme vám proto pár užitečných tipů, které vám s výběrem pomohou.

Centrální osvětlení je základ

Rozmýšlíte se, jak rozmístit světla do kuchyně? Pamatujte, že centrální osvětlení byste měli mít v každém případě, protože zajistí dostatek světla a prosvětlí místnost jako celek.
Pokud už vymýšlíte konkrétní řešení, berte v potaz velikost kuchyně a hlavně to, jak je koncipovaná. Podle toho zvolte jeden či více lustrů nebo zabudovaná stropní světla. Zařízení prostoru vám napoví, zda bude lepší umístit světlo pouze nad jídelním stolem či linkou a zvládne bez problému nasvítit vše, co potřebujete, nebo zda je lepší pořídit na strop víc světel a rozšířit tak jejich dosah. Ať už vyberete cokoliv, lustr do kuchyně může být nejen praktickým, ale i designovým řešením.

Osvětlete si linku

Při výběru svítidel se zaměřte na více zdrojů světla, protože každé z nich využijete ve své domácnosti na specifickou činnost. Kromě lustru v kuchyni oceníte i přímé osvětlení linky. To je výhodné pro jednoduché i složitější přípravy jídel nebo jiné domácí práce. Speciální kuchyňská světla k lince jsou ideálním řešením v této části místnosti, protože není problém si vybrat různou délku, šířku, barvu a výkon světel, a vše tak sladit podle svých představ. Jejich další výhodou je, že vám nezaberou žádné místo na pracovní ploše. Můžete zvolit také bodovky. Ty přináší spoustu dalších možností. Jsou flexibilně nastavitelné, nejsou nijak drahé a hodí se pro každý typ místnosti. Dejte akorát pozor na vzdálenost jednotlivých bodových světel. Ta by se měla odvíjet od intenzity svítivosti žárovek, ale také od konkrétního typu místnosti, kam je chcete umístit, protože každá potřebuje jinak nasvítit. V poslední době se do kuchyně umisťuje také LED osvětlení a LED pásky, které jsou velmi originální. Můžete si je libovolně připevnit a snadno přichytit samolepicí páskou, která je z druhé strany. Navíc jde o jediné ohebné světlo, které můžete vést i místy, kam se jiné světlo nevejde. Seženete různé délky a existují jak jednobarevné, tak libovolně nastavitelné barevné škály a intenzity svítivosti. Čím dál více se využívají i jako světla na osvětlení kuchyňské linky, protože na vaši pracovní plochu nevrhají rušivé stíny.  


Zdroj:pixabay.com Světlo nejen pro večerní přípravy

Připravujete si večer jídlo na druhý den? Trávíte u plotny chvilky i během večera? Možná vám vyhovuje pouhé světlo z digestoře, ale tak se můžete připravit nejen o dobrý zrak, ale i o správnou chuť výsledného pokrmu. Pokud se v kuchyni neustále přesouváte z místa na místo a hledáte volný pracovní prostor na lince nebo odkládacím stole, je potřeba si pořádně rozsvítit.
O bodovém osvětlení už byla řeč o pár řádků výše, ale nejde ho tu nezmínit víckrát, protože jde o velmi univerzální typ světla. Je ideální ho umístit kamkoli, včetně kuchyně. Existují různé možnosti, které se liší typem umístění – bodová stropní svítidla, podhledová svítidla na zabudování do sádrokartonového stropu, ale i nástěnná bodová světla. Můžete je také zkombinovat a využít v jednom prostoru více typů světel.
Nezapomeňte na jídelnu
Ať už máte jídelní stůl v kuchyni nebo ve vedlejší místnosti, nezapomeňte ho také dostatečně osvětlit. Je to místo, kde trávíte čas s rodinou a návštěvami, kde servírujete hlavní chody, a především zde servírujete rodinné večeře. Ty si zaslouží kvalitní osvětlení, které vykouzlí příjemnou atmosféru.

V současné době seženete chytré osvětlení, jehož intenzitu můžete tlumit i zesilovat v závislosti na svém rozpoložení. To je ideálním řešením právě nad jídelní stůl, kdy můžete mít silnější intenzitu třeba během hlavního chodu, a naopak ji ztlumit u dezertu a vína. Dále můžete nastavovat i vzdálenost lustru od stolu, přibližovat ho třeba během hraní deskových her nebo oddalovat při menší potřebě dosahu světla. Výhodou je také lustr se stíněním, který oceníte nejen při romantické večeři ve dvou. Na trhu najdete i designově řešené kousky, které jednoduše sladíte s celkovým vzhledem jídelny či kuchyně. Zajímáte se o vintage styl? Nebo jste spíše pro modernější variantu? Nic z toho není problém.

Zdroj: unsplash.com

Osvětlete si i úložné prostory

Na trhu najdete spoustu možností, které vám usnadní život. Existují i světla, která si jednoduše nainstalujete do úložných prostor, třeba do šuplíků nebo hlubokých skříněk, a ke všemu se snadněji dostanete, protože to snáze najdete. Nemusíte se trápit hledáním zapadlého hrnce v rohové skříňce, ani oblíbeného nože v šuplíku. Pro takové případy jsou k dispozici speciální svítidla do šuplíků, ale zvolit můžete i LED osvětlení nebo jinou vychytávku. Využít můžete i výše zmíněné bodovky, které snadno umístíte do tmavé spíže. Ta se ihned promění v prosvětlený prostor, kde rychle dohledáte vše potřebné.

Když se jdete v noci napít

Jste také noční cestovatelé, kteří potřebují v noci uhasit žízeň? I v tomhle případě je dobré myslet na umístění správného typu osvětlení, když se jdete v noci projít do kuchyně. Není nic horšího než muset rozsvítit hlavní světlo, ze kterého vás bolí oči a znemožní další spánek. Pro tyto případy proto sáhněte raději po slabém a příjemném světle, které v takové chvíli rozhodně oceníte více – například v podobě LED pásku nebo jiného kuchyňského světla, u kterého můžete snižovat intenzitu svícení.

Dejte důraz na vlastnosti osvětlení

Určitě jste si už sami všimli, že existuje světlo, které je více do žluté, nebo naopak více do bílé barvy. To, jakou barvu žárovky vyzařují, ovlivňuje teplota tělesa. Světlo vybírejte i s ohledem na intenzitu a typ svícení. Je důležité, aby na vás světlo působilo příjemně a nedráždilo vaše oči. I vy sami zvládnete snadno vybrat vhodné světlo pro sebe a svou rodinu – barevnost určíte jednoduše podle počtu kelvinů. Platí, že čím vyšší číslo, tím bude světlo bělejší. Více než 5 000 kelvinů už značí denní bílou barvu. Standardní žárovka s teplým světlem se pohybuje kolem čísla 2 700 K.

Zdroj: pixabay.com, unsplash.com  Vyberte barvu světla podle typu místnosti

Při výběru se nezaměřujte pouze na vzhled svých světel, ale vybírejte i typ svícení. Doporučuje se, aby umělé světlo nahrazovalo co nejvíce pocit denního světla. Do kuchyně se hodí spíše studené světlo, které je vhodné všude tam, kde pracujete a kde se soustředíte na práci. A při práci s nožem nebo horkým hrncem potřebujete mít dostatečně jasné světlo.

Teplé světlo se hodí naopak pro místnosti, kde odpočíváte a připravujete se ke spánku. Už jsme zmiňovali LED pásky – ty jsou ideální volbou do ložnice stejně jako do kuchyně, nejen kvůli úspornému osvětlení, ale i kvůli své variabilitě. Jejich nespornou výhodou je, že u nich můžete měnit barvu nasvícení, ale i intenzitu světla podle potřeby. Oproti běžným světlům nevyzařují teplo, a proto se nijak nezahřívají.

Pamatujte, že veškerá výše zmíněná světla seženete i jako LED osvětlení, které je bezúdržbové, ekologické a v momentě rozsvícení svítí okamžitě na 100 %. Existuje mnoho možností, vždy ale záleží především na vás, při jakém světle se vám nejlépe vaří nebo večeří.

 Jak na to, když není dost peněz?

Při výběru vhodného osvětlení myslete nejen na to, že kuchyň je to nejfrekvenovanější místo ve vaší domácnosti, a proto se vyplatí investovat do kvalitního osvětlení. U nás můžete nakoupit svítidla všech výše zmíněných druhů hezky na jednom místě. Jestli někde něco "ošidíte", může vás to stát pak mnohem více. A jak na to, když už nezbývá tolik finančních zdrojú, jako by jste si přáli? Kromě vlastních zdrojů lze celkovou částku financovat půjčkou na rekonstrukci. A to se pak bude zařizovat všechno mnohem lépe. Vaše svítidla pak nebudou jenom svítit, ale budou dokonale doplňovat interiér vaší nové, nebo rekonstruované kuchyně. 

 

Přečtěte si také:

Jaké typy svítidel zvolit do jednotlivých pokojů?

Jak dostat do interiéru více světla?

6 věcí, na které byste si měli dát pozor při výběru svítidel

 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies