Jak osvětlit schodiště?

Nejdůležitější a primární funkcí osvětlení je však stále ta praktická – zajistit světlo tam, kde by jinak byla tma. A kde jinde je správné a funkční osvětlení důležitější než právě na schodišti?

Proč je osvětlení na schodišti důležité?

Pád ze schodů patří mezi nejčastější příčiny úrazů v domácím prostředí. Stát se to může kdykoliv, ale pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že se to stává zejména na nedostatečně osvětlených schodištích. Určitě to sami znáte. V noci se jdete napít nebo použít WC a na schodech necháte zhasnuto. Každý krok je krokem do prázdna, zmateně tápete nohou a snažíte se odhadnout, jestli už jste na posledním schodu.

Co z toho plyne? Schodiště musí být osvětlené a vypínač musí být na obou stranách – dole i nahoře. Rozsvítit světlo na schodech je třeba ještě předtím, než na schody vstoupíte, takže vypínač vzdálený dva metry od začátku schodiště není vhodně umístěn.

Jaké jsou možnosti?

Pokud nechcete mít stěny na schodišti ověšené svícny se svícemi jak na středověkém hradě, je vhodné investovat do pořádných moderních svítidel. Přestože uznáváme, že i první možnost může mít své kouzlo, předpokládáme, že jdete s dobou a dáte přednost světlu, při kterém nehrozí, že se z vašeho domu přes noc stane hromádka popela.

Jak si tedy můžete osvětlit schodiště? V podstatě máte dvě základní možnosti, které můžete navzájem kombinovat. První je klasické stropní nebo nástěnné osvětlení, které se nebude nijak lišit od světel v jiných místnostech. Lustr je vhodný, pokud má schodiště dostatečně vysoký strop a jedno patro nepřekrývá druhé. Druhou možností je speciální osvětlení schodiště. To může mít podobu podsvícení nebo nadsvícení jednotlivých schodů, LED pásky vinoucí se celým schodištěm nebo konkrétních světelných bodů.

Zmíněná druhá možnost vyžaduje kvalitní schodišťová svítidla a profesionální instalaci. Jinak to ani nejde. Na rozdíl od jiných místností může být totiž nefunkční, vyčnívající nebo jiným způsobem nevhodné svítidlo na schodišti opravdu zdraví ohrožující. Už i malá schodiště, sestávající z pár schodů, mohou přivodit úraz z nepozornosti. Z tohoto hlediska je právě pro svou nenápadnost velmi nebezpečný i samostatný schůdek. Pokud máte takový v domácnosti nebo na zahradě, dostatečně jej zvýrazněte.

Nezapomeňte ani na ten design

Přestože jsme si na začátku říkali, že nejdůležitější je, aby svítidla na schodišti spolehlivě svítila, nezanedbávejte ani jejich design. Schodiště sice není prostor, kde trávíte svůj volný čas, to však neznamená, že si tam můžete na strop nebo stěnu zavěsit cokoliv. Špičkoví výrobci svítidel myslí i na to. Jejich svítidla jsou praktická a zároveň skvěle vypadající. Kde je koupíte? Například u nás!

Můžete k tomu využít náš e-shop, ve kterém nabízíme množství svítidel od prvotřídních výrobců.
 

Uložit

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies