Jak odradit zloděje pomocí osvětlení?

Dovolenková sezóna a opuštěné příbytky jsou pro lupiče hotovým eldorádem. Chystáte se na posezónní dovolenou nebo necháváte váš příbytek přes den nebo večer často opuštěný? Přečtěte si, jak pomocí osvětlení zloděje odradit.

Venkovní osvětlení je základ

V podstatě můžete využít dva základní způsoby, jak dům pořádně osvětlit a navodit dojem, že se v něm někdo nachází. Prvním z nich je pořádné venkovní osvětlení. Co zahrnuje?

Dostatečné osvětlení pozemku. Zloději totiž nesnášejí jednu věc – když jsou vidět. A ve tmě vidět nejsou. Proto je pro ně mnohem jednodušší a lákavější pohybovat se po pozemku, který není osvětlený. S moderními LED svítidly můžete klíčová místa osvítit na celou noc, energeticky šetrně a tak, aby to nepůsobilo rušivě.

Pokud odjedete na dovolenou, bude se vám hodit časovač, pomocí kterého nastavíte vypínání světla během dne a jeho rozsvícení v noci. To vzbudí dojem, že se v domě někdo nachází a osvětlení má pod kontrolou.

Další chytrý a ověřený způsob, jak odehnat nechtěné hosty, je osvětlení s pohybovým senzorem. Světlo, které se automaticky rozsvítí, když zaregistruje pohyb. Pokud je něco zlodějům z duše protivné, tak to, když je jejich plížení se tmou přerušeno náhlým světlem reflektorů. Většina zpanikaří a na první pohled nehlídanou kořist nechá být. Využívejte senzory pohybu efektivně. Namiřte je na místa, kde je pohyb předpokládaný – vstupní dveře nebo veranda – a poslouží tak i vám. Nezapomeňte však ani na místa, kde žádný pohyb nepředpokládáte, a přesto chcete o každém tamním šustnutí vědět - zadní vchod do domu, garážové dveře nebo odlehlá část dvora.

Vnitřní osvětlení je sázka na jistotu

Vedle venkovního osvětlení je dobré nezapomínat ani na interiérové osvětlení. Zhasnutý a tmavý dům příležitostné zloděje přímé láká. Lehká kořist. Nechat rozsvícené některé pokoje před odjezdem na dovolenou nebo prodloužený víkend však není tím nejlepším řešením. Zjistili byste to při první faktuře za elektřinu. Co tedy?

Řešením jsou rovněž časovače nebo koncept smart lighting, pomocí kterého můžete světlo ovládat jednoduše pomocí mobilní aplikace. Oblíbenou volbou jsou například inteligentní svítidla Philips Hue. Vytvořit zdání, že je někdo doma a dělá běžné činnosti, je jeden z nejlepších způsobů, jak odstrašit potenciální zloděje. Použít lze i světelné TV simulátory, které navenek vytvoří zdání, že je zapnutá televize.

Takže ve zkratce – neosvětlený dům je pro zloděje snadnou kořistí. Nejenže předpokládají, že v tmavém domě nikdo není, ale navíc jim tma poskytuje perfektní krytí pro jejich úmysly. Správné osvětlení samotného domu a jeho okolí může váš dům ochránit před nechtěnou návštěvou.
 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies