Jak dostat do interiéru více světla?

Dopřejte svému bytu dostatek světla

Se stěhováním do nového bytu zpravidla řešíme, kde bude stát pohovka a kam postavit pracovní stůl. Už méně nám však leží na srdci dostatečné osvětlení bytu. Developeři nabízené byty zpravidla vágně popisují jako slunné, případně orientované na sever, ale to vám řekne jen pramálo o tom, kolik světla v bytě ve skutečnosti je. Přitom právě interiéry bytu se dají světelně snadno "seřídit". Spoléhat při tom nemusíte pouze na sluníčko, ale vypomoct si můžete i různými lampičkami a optickými triky.

Jak prosvětlit tmavý byt?

Temné pokojíky, šeré chodbičky a mžourání na každodenní činnosti - i tak by se dal definovat byt, který místo útulného domova připomíná obydlí krtka. Prosvětlit byt je přitom tak snadné, stačí se inspirovat severskými zeměmi. Skandinávský styl si pro svůj optimistický náboj a jednoduchost získal popularitu napříč kontinenty. Stačí při zařizování bytu sáhnout po bílé a tu doplnit dalšími barvami. Trik spočívá ve využití omezené palety barev. Ke vzdušné bílé pořiďte doplňky v mátově zelené nebo zářivě oranžové barvě. Při výběru podlahy sáhněte po dřevěné podlaze nebo její imitaci a vyhoďte těžké koberce. Na zeď pověste zrcadlo, které místnost naoko zvětší. Celek pak doplňte náležitými svítidly - na chodbě nesmí chybět nástěnná svítidla, na stolcích malé lampičky a samozřejmostí je lustr dominující osvětlením každé místnosti.

Doporučujeme:
Na chodbových stěnách se budou skvěle vyjímat plochá svítidla Luxera Sharp, které nevyčnívají do prostoru a opticky tak zaberou málo místa. I ty nejtmavší kouta rozjasní svítidlo Prezent Decora připomínají efektní kostku ledu. A osvětlení místnosti korunuje designový lustr Luxera Scarlet.

 

A jak příliš světlý byt ztmavit?

Přesvětlený byt neustále čelící náporům slunce samozřejmě není také ideální. Obzvlášť v ložnici dokáže být sluníčko po ránu opravdu nepříjemné. Proto dbejte na důkladné zastínění oken. Kvalitní žaluzie nepropustí ani paprsek světla navíc a vy si tak budete moct královsky přispat až do oběda. Nadbytek slunečního záření neprospívá ani interiéru bytu, který rychle bledne. V případě, že vám sluníčko do oken praží neustále, zvažte pořízení žaluzií, kterými si intenzitu světla snadno zregulujete. Pokud máte terasu, mohla by být vhodným řešením také markýza. S ní zabijete doslova dvě mouchy jednou ranou - interiér ochráníte přes nežádoucím zářením a v exteriéru si posedíte pěkně ve stínu.


Vyzrajte na biorytmy
Biologické pochody v organismu člověka jsou řízeny střídáním dne a noci. Právě výměna světla a tmy umožňuje organismu efektivně fungovat i odpočívat. Narušením těchto biorytmů si koledujete o vážné zdravotní potíže, poruchy spánku, a dokonce i deprese. Se snížením intenzity světla jsou spojovány únava, snížení výkonnosti, nárůst tělesné hmotnosti a další nepříliš příjemné symptomy. Tyto biorytmy se naštěstí dají kvalitním osvětlením, případně zastíněním ošálit. Proto byste úlohu osvětlení ve své domácnost rozhodně neměli podceňovat.

 

Přečtěte si také:

 

 

Uložit

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies