Interiérová moderní světla do bytu a domu. Jaká to jsou?

Trendy v osvětlení se neustále vyvíjí a na trhu tak najdete nepřeberné množství typů světel, které můžete vybírat nejen podle technických parametrů, barvy nebo materiálu, ale třeba i podle designu. Pokud vám tedy kromě praktičnosti záleží také na vzhledu interiéru, moderní osvětlení je pro vás tou správnou volbou. Přečtěte si, jaká moderní svítidla trh nabízí a které vybrat.

 Na trhu najdete nepřeberné množství značek i druhů moderního osvětlení, které snadno vyberete podle svých požadavků, ať už podle designu, technických parametrů nebo umístění do konkrétní místnosti. Na výběr zde klasicky máte jak stropní lustry, stojanové či stolní lampy, tak i moderní nástěnné nebo závěsné lampy. Moderní osvětlení ocení zejména milovníci neobvyklého designu, ale i tací, kteří se vzhlédli ve vintage či industriálním stylu. 

Zaměřte se na centrální osvětlení

Stejně tak jako u jiných typů osvětlení, i u moderního je základem centrální osvětlení. Centrální lustr vám v každé místnosti zajistí dostatek světla při každodenních činnostech, stačí ho jen správně umístit. Zatímco v kuchyni oceníte intenzivnější svit, který vám dostatečně osvětlí pracovní plochu, v ložnici a v obývacím pokoji uvítáte spíše tlumené světlo. O to se snadno postará lustr, jehož paprsky míří do stropu a pak se měkce odráží po celé místnosti. Intenzitu světla však dokáže snížit i kryt z matného skla. Nejvíce se vám ale vyplatí pořídit si takové světlo, jehož intenzitu si můžete sami regulovat podle potřeby. 

Lustr jako designový prvek 

V posledních letech se z lustrů jako z čistě praktické věci stávají především designové prvky, které dodají interiéru na jedinečnosti. Pokud tedy chcete osvětlením upoutat pozornost každé návštěvy, vyberte si výraznější moderní lustr, který zaujme svým materiálem, tvarem či barvou. 


Tipy na konkrétní moderní stropní světla  

Obývací pokoj: Jestliže hledáte dominantní a zároveň elegantní prvek do svého obýváku, Globo Amur může být tou správnou volbu. Jestli jste spíše pro jednodušší design, inspirujte se lustrem Ideal Lux

Kuchyň: Vyberte podlouhlé kovové svítidlo Eglo Fornes nebo hliníkový Ideal Lux Club, které jsou také univerzální a přesto elegantní.  

 

Moderní lampy

Kromě zmíněného lustru, který představuje nezastupitelnou roli centrálního osvětlení, je důležité, abyste mysleli i na doplňkové zdroje světla v místnostech, které dobře osvětlí i tmavší kouty interiéru. I v kategorii moderního osvětlení se vám nabízí mnoho druhů moderních lamp, které vám zajistí dostatek světla při konkrétních činnostech a díky široké variabilitě provedení je navíc hravě sladíte se zbytkem interiéru.

Pokud chcete ozvláštnit svůj pracovní stůl, ať už doma či v kanceláři, a zároveň jej kvalitně osvítit, vyberte si některou z moderních stolních lamp. Pamatujte, že světlo by na pracovní plochu mělo dopadat vždy ze strany, pro praváky konkrétně zleva, a jste-li levák, tak zprava. Jestliže sháníte jedinečný kousek do prázdného rohu v obývacím pokoji, sáhněte například po zdobené moderní lampě, která v místnosti hezky vynikne.

Ať už zvolíte moderní lampu na noční stolek nebo vyberete moderní stojací lampu na chodbu, nebojte se designově experimentovat a udělat z lampy dominantu interiéru.


Tipy na konkrétní moderní lampy  

Pracovní stůl: Ozvláštněte svůj pracovní koutek třeba lampou Eglo Pedregal s geometrickým podstavcem. Na noční stolek se vám hodí stolní lampa Prezent Madrid, která přináší černé stínítko pro dostatečně tlumené světlo u postele. 

Obývací pokoj: Na dovolenou přímo z vašeho obývacího pokoje vás snadno přenese lampa Globo Bali s orientálním nádechem. Milovníky jednoduchého designu a praktičnosti potom nadchne lampa Orion Mars, kterou si můžete polohovat podle potřeby.

 

Moderní LED osvětlení 

Ať už vybíráte jakákoliv moderní svítidla, nezapomeňte, že je můžete vybavit LED žárovkami, které šetří energii i přírodu. I LED osvětlení totiž může spadat mezi moderní prvky v domácnosti, navíc se spoustou výhod, mezi něž patří zejména dlouhá životnost a výrazné snížení spotřeby elektrické energie, čímž ušetříte i své finance. LED žárovky bez problému pasují do jakékoliv moderní lampy či lustru. 

 

Využijte podsvícení 

Mezi LED osvětlením jsou dále velkým trendem LED pásky, které nabízí široké spektrum využití. Jedná se v podstatě o samolepicí pásky se vsazenými LED diodami. Pásky se dají jednoduše ohýbat a využijete je proto i na hůře dostupná místa, která potřebujete osvětlit, ale klasické světlo do nich jen těžko umístíte. Výborně poslouží jako podsvícení nad kuchyňskou linku i pro osvícení schodů. Připevnit je ovšem můžete i k obrazu nebo k posteli, kde mohou plnit především dekorační funkci. 

 

Moderní dotykové lampy

Mezi moderní osvětlení se dnes řadí i dotykové lampy, o nichž jste se už mohli dočíst vše podstatné v minulém článku. Ve zkratce však fungují na principu doteku příslušného senzoru, který mívají většinou umístěný na svém podstavci. Toho se stačí pouze dotknout a lampa se sama rozsvítí, nebo naopak zhasne. Na první pohled jde o technologickou vychytávku, která je ale velmi praktická, funkční a bezpečná zároveň. Už nikdy se vám totiž nestane, že zavadíte o kabel nebo se spálíte o žárovku, když se natahujete pro spínač, tady se díky dotykovému ovládání nikam natahovat nemusíte. 

 

Tipy na konkrétní dotykové lampy

Obývací pokoj i pracovna: Dotyková lampa Eglo Romao přináší minimalistický vzhled, který oceníte v obývacím pokoji i v pracovně. Je to nadčasový kousek, který vás ani za pár let neomrzí.
Ložnice: Černo-zlatá lampa Eglo Maserlo nabízí elegantní vzhled, který bude vypadat dobře nejen v pracovně, ale i v ložnici. 

Inteligentní osvětlení jako základ moderní domácnosti
Jestliže si potrpíte na technologické vychytávky, zaměřte se na inteligentní světla, které představují vyšší úroveň osvětlení a zajistí vám dostatečný komfort ve vaší domácnosti. Chytrá osvětlení přináší spoustu užitečných funkcí, jejichž aktivace probíhá skrze dálkové ovládání nebo přes aplikaci v tabletu či smartphounu. U každého osvětlení si tak můžete nastavit časové zapínání a vypínání, stmívání při pohybu, aktivaci světla dle přítomnosti osob v dané místnosti, intenzitu osvětlení v závislosti na venkovních podmínkách a spoustu dalších funkcí, které perfektně dotvoří každou inteligentní domácnost.  

 

Tipy na konkrétní inteligentní osvětlení

S dálkovým ovládáním: Úsporné svítidlo Philips Pillar nabízí jednoduchý design i spoustu zajímavých funkcí, jako třeba možnost manipulace přes dálkový ovladač odkudkoliv z vaší domácnosti.
Přes aplikaci: Se světlem Philips Hue ovládáte svá interiérová světla pomocí chytré aplikace v telefonu. Kromě toho oceníte i další lákavé funkce jako například bezdrátové stmívání, automatické vypnutí světel nebo možnost připojení dalších svítidel z domácnosti.

Přečtěte si také:



 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies