Dotyková lampa: Jaké má výhody a jakou vybrat?

Druhů lamp a svítidel je na trhu nepřeberné množství. Jedno mají ale společné – většina z nich nemá zrovna chytře řešené ovládání. U stolních a stojacích lamp je obvykle umístěné na napájecí šňůře nebo přímo na hlavě lampy, což vede akorát k problémům a nepohodlí. Jakou lampu tedy vybrat? Dotykovou.

Jak funguje dotyková lampa

Dotyková lampa vypadá jako každá jiná lampa, jen má chytřeji řešené ovládání. Na podstavci je obvykle umístěný senzor, kterého se stačí dotknout a lampa se buď rozsvítí, nebo naopak zhasne.

Tento senzor funguje na principu vodivosti lidského těla a jeho výhodou je hlavně to, že se nemusíte natahovat pro spínač nebo ho hledat někde za stolem, a že se nespálíte o žárovku, jako u lamp, kde je spínač umístěný na hlavě svítidla.

U řady dotykových lamp navíc „pohlazením“ kovového těla lampy světlo nejen rozsvítíte a zhasnete, ale také zesílíte, takže můžete regulovat intenzitu světla například podle činností.

 

Jak vybrat dotykovou lampu

Pokud se bavíme o dotykových lampách, mluvíme především o stolních svítidlech, u kterých má tato funkce největší smysl. Podle čeho tedy vybrat dobrou stolní dotykovou lampu?

  • Účel

Důležitý je především účel lampy. To, jestli vám bude svítit pod ruce při studiu či při práci nebo jestli bude vaším společníkem při četbě knihy nebo večerním relaxování. Díky tomu víte, jestli potřebujete lampu s větším svítícím dosahem, nastavitelnou výškou a polohou a jestli má svítit pouze v jednom směru nebo dokola.

  • Design

Lampa je vždy také důležitým dekoračním prvek interiéru, ať už se jedná o obývací pokoj, pracovnu, či kancelář. Proto byste ji měli vybírat i s ohledem na styl místnosti. Pokud nechcete, aby byla výrazná a příliš přitahovala pozornost, vybírejte světlé a tlumené barvy, jemné linie a úzký „krk“. V případě, že naopak chcete, aby se stala dominantou prostoru, vsaďte na ostré hrany, robustnější vintage styl nebo naopak vyzývavou modernitu.

  • Kompatibilita s žárovkami

Nezapomeňte také vybírat lampu, která je kompatibilní s úspornými LED žárovkami. Díky tomu ušetříte své úspory i životní prostředí.

Dotykové lampy podle designu

Obecně najdete u dotykových lamp dva základní typy tvarů: přímý, u kterého je žárovka posazena směrem vzhůru a osvětluje tak prostor kolem dokola, a skloněný, kdy žárovka osvětluje především prostor, nad který směřuje hlava lampy.

 Přímý tvar se hodí především do obývacích pokojů. Tyto lampy obvykle zastanou i dekorační funkci – mohou být samoúčelným osvětlením v rohu pokoje například při sledování televize, abyste předcházeli nezdravému sledování pouze jednoho intenzivního světelného zdroje, nebo stát vedle pohovky na stolku, aby vám osvítily knížku při čtení nebo zpříjemnili možností nastavení intenzity světla atmosféru při posezení s přáteli.

 Zdroj: Unsplash.com

Lampy se sklonem jsou ideální do pracoven, dětských pokojů, ale i na noční stolek k posteli. Svítí přesně a pouze tam, kam je potřeba, v některých případech se dají nastavit, takže mohou růst s dítětem nebo posloužit při více různých činnostech.

 Vzhledem ke své moderní technické funkci, za kterou zapínání a vypínání na dotyk je stále považováno, mají výrobci i design těchto svítidel tendenci ladit do moderního hávu. Pokud máte moderní styl rádi a váš dům, byt či kancelář se nese v tomto duchu, pak máte opravdu z čeho vybírat – od klasičtějších tvarů ve studených barvách, přes kulaté minimalistické koule, krychle, až po ostré placaté „krky“, například do tvaru Z.

Vyberou si ale i zastánci retro a vintage stylu. Díky tomu, že bezdotykové lampy nemají žádný viditelný spínač a mnohdy ani šňůru, je jejich design o to autentičtější.

Tipy na lampy do konkrétních místností

Nechcete mít s výběrem velké starosti? Vybrali jsme pro vás nejvhodnější lampy pro konkrétní místnosti:

Jak lampu nastavit, abyste si nekazili oči

Výběrem lampy to ale nekončí. Zásadní je umístit ji v interiéru tak, aby poskytovala příjemné, a především zdravé prostředí pro odpočinek i pro práci.

Lampu na pracovní stůl byste měli vybírat s ohnutým, nejlépe nastavovacím krkem. Postavte ji na stranu protilehlou ruce, která je u vás dominantní – tedy kterou píšete a děláte většinu činností. Pokud jste praváci, lampu umístěte nalevo a naopak. Důležité je, aby vás neoslňovala žárovka svítidla. Proto se zaměřte na to, aby měla lampa dostatečně velké stínítko, zhruba ve výšce vašich očí nebo lehce nad, a žárovku schovanou uvnitř. Zdroj světla by měl být do žluta, ale s vyšší intenzitou, která vás udrží v soustředěném stavu a spolehlivě nahradí intenzitu denního světla.

V případě osvětlení v obývacím pokoji nebo v jiném místě určeném hlavně ke čtení a odpočinku, může být zdroj světla méně intenzivní, ale stále musí poskytovat dost jasu na to, abyste nemuseli mhouřit oči a nekazili si je tak. Zároveň nemusí být nutně umístěné úhlopříčně s vaší dominantní rukou, může být lehce za vámi, vlevo, vpravo či před vámi, vždy by ale mělo platit, že vám nesmí ve světle nic překážet, abyste si nestínili, a žárovka by vás neměla oslňovat.

 

Zdroj: Unsplash.com

Jen dotyková lampa nestačí

Stolní lampa pochopitelně není jediné světlo, které budete potřebovat. Světla je vhodné vybírat pokud možno najednou, protože je lépe sladíte, k tomu se dá ale dojít i když světlo dokupujete později. Základním pravidlem pro osvětlení většiny prostor v domácnosti je umístění dvou zdrojů světla – jednoho hlavního a jednoho vedlejšího. Pojďme si to projít po místnostech.

Chodba

Jakmile člověk vejde do domu či bytu, měl by být možnost ihned rozsvítit hlavní světlo, které je jasné a osvětlí chodbu či vchod v celé své délce. Ani v chodbě však není ideální mít jen jedno světlo. Obzvlášť pokud se vracíte pozdě večer a celý dům už spí, je ideální mít u země bodová LED světla, která vám posvítí na vaše kroky, ale nikoho nebudete oslňovat hlavním světlem.

Obývací pokoj

Do obývacího pokoje patří hlavní světlo, stolní lampa a hodit se vám bude i stojací lampa. Tady můžete popustit uzdu fantazii a z hlavního světla udělat opravdovou dominantu místnosti, které si všimne každá návštěva. Pokud tak učiníte, nepořizujte už ale příliš výrazné lampy, aby se nebily a estetický dojem nenabyl chaotičnosti. Stolní dotyková lampa i stojací lampa do obýváku by měly být ideálně stmívací a nabídnout každému členovi domácnosti světlo, jaké zrovna potřebuje.

Ložnice

V ložnici je možná vedlejší světlo ještě důležitější než hlavní osvětlení. U hlavního můžete vsadit na extravagantnější kousek v podobě křišťálového lustru, obecně se ale doporučuje ložnici zařídit tak, aby co nejvíce uklidňovala a žádný prvek vás nerušil. Proto zde možná více oceníte stropnice. Konkrétní dotykové stolní lampy jsme doporučovali výše, tady se ale pravděpodobně budete chtít především řídit stylem místnosti.

Dětský pokoj a pracovna

Pro dětský pokoj a pracovnu platí stejná pravidla, jen provedení bude trochu odlišné. Obě místnosti by měly disponovat hlavním světlem a stolní lampou, která osvětlí celou pracovní plochu. V pracovně nicméně využijete více minimalistický design než u pokojíčku, kde děti ocení především hravost. 

Potřebujete více inspirace? Přečtěte s některý z našich dalších článků:

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies