Čas na první jarní grilovačku: Posviťte si na ni se správným osvětlením!

Počasí nám začíná přát a přichází čas na první jarní grilování. Kromě dobrého jídla a společnosti dotvoříte atmosféru i správným osvětlením. Poradíme vám, jak na to!

 

Série svítidel NEBRASKA

 

Solární, LED nebo na elektřinu?

To, jakým způsobem bude svítidlo napájené, je na vás. No obecně můžeme říci, že nejoblíbenější jsou solární a LED svítidla. Svítidla napájené elektrickým proudem mají v zahradě omezené použití a snadněji se instalují při stavbě domu či zahrady, když máte možnost připravit si na určených místech připojení svítidla.

Svítidla na elektřinu jsou napájení klasickým elektrickým proudem. Nejčastěji je využijete při svítidlech umístěných na stěnu nebo zabudovaných svítidlech. Pokud byste chtěli na elektřinu i svítidla v prostoru - okolí terasy nebo zahrada, bude třeba trochu bourání. Proto je vždy dobré si osvětlení promyslet dopředu, abyste si při stavbě nebo rekonstrukci mohli udělat potřebné přípravy, například natahují kabely.

Solární svítidla čerpají energii ze slunečního záření, proto mají nulové náklady na provoz a díky nízkému napětí jsou mnohem bezpečnější. Stejně oceníte i rychlou změnu místa - jednoduše je stačí vzít a přemístit, kam potřebujete. Ale na druhé straně nemají dostatečnou svítivost potřebnou na plné osvětlení terasy, proto se používají spíše na efekt a do prostoru zahrady.
 
LED svítidla jsou oproti solárním lepší co do svítivosti a nad těmi napájenými elektřinou zase vynikají v nízkých nákladech na energie. Mají nízkou spotřebu a navíc s nimi šetříte i životní prostředí. Investice do LED osvětlení se vám rychle vrátí a vydrží vám několik let.

 

Nástěnné LED svítidlo BLOCK

 

Na stěnu nebo do země?

Na osvětlení terasy můžete využít jakoukoliv plochu. Vybrat můžete například nástěnná svítidla, závěsné nebo stojací lampy. Samozřejmě je třeba brát v úvahu technické a bezpečnostní dispozice. Světlo lze přichytit na stěnu, do zastřešení terasy jako závěsné svítidlo nebo zvolit zabudované svítidlo jako jsou bodovky do stropu nebo podlahy.
 
Důležité je nasměrování světla a jeho intenzita. Stejně jako v interiéru by ani na terase nemělo chybět hlavní svítidlo, které by mělo mít největší svítivost. Může to být buď závěsné svítidlo uprostřed terasy nebo více svítidel na stěně. Dbejte na to, aby světlo bylo příjemné pro vás, nemělo by však být příliš ostré a kazit atmosféru sousedům.
 

 

Série svítidel LOARA

 

Dokonalá atmosféra má své nároky

Osvětlení domu nebo terasy musí splňovat několik kritérií. Chcete ním vytvořit příjemnou atmosféru, ale také jej využít jako osvětlení cesty tak, abyste odhalili případné překážky. Rovněž je třeba mít osvětlenou pracovní plochu jako stůl nebo gril. Vždy je proto vhodnější kombinovat typy osvětlení. Kombinací dosáhnete i funkční osvětlení různých zón na terase.

Jaký stupeň ochrany zvolit do exteriéru?

Vždy vybírejte svítidlo s dostatečným stupněm ochrany - IP 43 a výše. Budete tak mít jistotu, že svítidlo je určené pro venkovní použití a vydrží i déšť, sníh, prach a vítr. Do otevřeného prostoru (pokud svítilna není kryto například střechou) a do země doporučujeme zvolit stupeň ochrany IP 55 nebo IP 65. Svítidla s IP 67 můžete použít i pod vodou a efektně osvětlit jezírko nebo bazén.

 

Nástěnné svítidlo BIRD

 

Kombinujte, bavte se!

Vytvořte si na své terase skvělou atmosféru pro každou příležitost. Na konec stačí už jen rozpálit gril, pozvat přátele a rodinu a užít si skvělý pohodový jarní večer na perfektně osvětlené terase.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies