9 nejčastějších chyb týkajících se osvětlení

Dá se s nimi samozřejmě žít, ale budou vám kazit plnohodnotný zážitek z vaší domácnosti. Ať už po funkční nebo vizuální stránce. Na co si dávat pozor nejvíce?

Kde opravdu potřebujete světlo?

Jednoduchá odpověď zní "všude". Je to pravda, světlo by mělo být v každé místnosti v domě. Ale kde konkrétně ho budete nejvíce potřebovat? Nejtypičtějším příkladem je kuchyň. Měli byste mít přibližnou představu o tom, kde bude umístěna kuchyňská linka a kde jídelní stůl, a tomu přizpůsobit i osvětlení. Krájet cibuli a mít světlo za sebou, to není zrovna nejlepší nápad. Nebudou vás oslepovat jen slzy z cibule, ale i stín, který si vytvoříte špatným umístěním svítidla. A takové specifika má každá místnost.

Příliš mnoho světla

Možná to zní neuvěřitelně, ale také s osvětlením se to dá přehnat. Jak se to projeví? Váš domov bude působit jako obchodní dům, vše bude nasvícené, nikde nebude ani náznak stínu a po útulné a pohodové atmosféře nezůstane ani stopy. Umíte si představit bydlet v takovém domově? My ani moc ne. Nemluvě o účtech za elektřinu.

Nesprávný výběr barevné teploty

Barevná teplota je důležitý faktor a třeba na něj brát ohled. Měří se v kelvinech a, laicky řečeno, určuje, jak "teplo" (a tím zároveň onu příjemnou atmosféru) bude působit osvětlení. Čím více kelvinů, tím je světlo jasnější a chladnější. To se někdy může hodit - denní světlo se pohybuje v hodnotách kolem 5 000-6 000 Kelvinů, světlo svíčky nebo západ slunce je někde na úrovni 1 850 Kelvinů. Nezapomeňte si tuto hodnotu při koupi žárovky zkontrolovat. Na práci se vám bude hodit barevná teplota od 3 000 do 5 000 kelvinů, na odpočinek méně.

Nepraktické umístění vypínačů

Častým problémem je nepromyšlené rozmístění vypínačů. Světlo si samozřejmě budete stále moci rozsvítit, ale ve velké míře vám to ubere na komfortu. Představte si, že musíte projít polovinu místnosti potmě, než se dostanete k vypínači. Vypínače by měly být umístěny u každého východu z místnosti a na obou stranách schodiště vždy tak, abyste na ně dosáhli hned od dveří.

Nevyužívání potenciálu denního světla

Denní světlo je nejpřirozenější světlo. Lidský organismus ho potřebuje ke správnému fungování, a co je na tom nejlepší, je zdarma. Nebraňte se mu. Záclony a závěsy jsou fajn, ale nepřehánějte to s nimi, přes den je nechávejte roztáhnuté. Pokud máte tu možnost, využívejte střešní okna, máloco jiné tak prosvětlí místnost. Využívejte denní světlo i vhodným rozmístěním místností v domě, pokud plánujete stavit dům. Místnosti, ve kterých se zdržujete nejvíce, by měly směřovat na sluneční stranu. I kuchyňskou linku nebo kancelářský pracovní stůl umístěte tak, aby na ně dopadalo světlo z oken.

Ignorování nových technologii

Možná na nové technologie příliš nejste, což je v pořádku. V světelných technologiích se ale vyplatí sledovat nejnovější trendy. Svíčka bude mít vždy své místo při romantické večeři a to zejména, pokud žádáte o roku, ale na osvětlení ji už asi nepoužívá nikdo. Stejný je i osud klasických žárovek. Úsporné CFL žárovky nebo LED žárovky nejsou jen technologickým výstřelkem. Mají široké opodstatnění i v praxi - jsou úspornější, ekologicky šetrnější a mají delší výdrž. Nebojte se ani technologických vychytávek jako jsou stmívače. A připravte se i na nastupující trend - smart lighting.

Nevyhovující velikost a design svítidla

Designový problém, řeknete si. A zčásti máte pravdu. Výběr svítidla by neměl probíhat nezávisle na zařizování designu místnosti. Měl by být jeho součástí. Skandinávský styl využívá jiná svítidla než styl provensálský. Týká se to i velikosti, přičemž zde to může mít i nepříjemné funkční důsledky. Příliš nízko spuštěné stropní svítidlo nad jídelním stolem může překážet při stolování, nemluvě o tom, že bude osvětlovat menší plochu. Výběr vhodného stylu a velikosti svítidel byste proto neměli zanedbávat. V dnešní široké nabídce designových svítidel to ani není nutné.

Nadužívání zapuštěných svítidel

Zapuštěná svítidla ve stropě působí moderně, jsou minimalistická, kromě samotné osvětlovací plochy z nich nic nevidět. To je ale také jejich největší nevýhoda. Nešíří světlo všemi směry, osvětlují jen kruh pod sebou. To znamená, že na osvětlení celé místnosti jich potřebujete mít na stropě docela slušné množství. Což není zrovna nejefektivnější. Použijte je jen pár, tak, aby osvětlovaly konkrétní bod v místnosti. Zbytek doplňte jinými typy svítidel.

Pouze jeden zdroj světla

Této chyby jsme se dotkli již v předchozím bodě. Vždy je lepší mít několik zdrojů světla, které můžete využít na specifické činnosti, například na celkové osvětlení místnosti, na práci, vaření, odpočinek nebo hraní společenských her. O rozdělení osvětlení do vrstev se už toho napsalo hodně. Základ by mělo tvořit velké celkové světlo, které by mělo být podpořeno menšími lampičkami a svítidly na konkrétní činnosti. To vše by mělo být doplněno dekoračním světlem, které prostředí zjemní, dodá mu šmrnc, pocit pohody nebo komfortu. Pokud se vyvarujete těchto chyb, bude osvětlení vaší domácnosti mnohem efektivnější, energicky úspornější a designově vyladěnější. I to je jeden z kroků k dokonalé domácnosti.
 
 

Přečtěte si také:

 

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies