3 termíny, které byste měli při nákupu svítidel znát

CRI 

CRI znamená Color Rendering Index, což můžeme přeložit jako index podání barev. CRI hodnotí věrnost barevného vjemu, které nám poskytne umělé světlo. Porovnává ho s barevným vjemem, který by vznikl na denním světle. Tato hodnota se obvykle pohybuje na stupnici 0 až 100 a platí přímá úměra, že čím vyšší CRI je, tím se osvětlení více přibližuje pestrému dennímu světlu. Nemožnost rozeznat barvy se označuje hodnotou 0 a číslice 100 nám sděluje, že aktuální podání barev je zcela přirozené.

IP

Pod další zkratkou IP se skrývají dvě anglická slovíčka: Ingress Protection, tedy krytí. Za písmeny IP se vždy objevuje nějaké číslo. To vás informuje o odolnosti daného svítidla. Letmý pohled vám prozradí, zda se svítidlo hodí do domu nebo ven, případně k jiným účelům. Existují například tyto druhy: 
 
Svítidla s IP20 až IP43 se hodí do interiéru. 
U venkovních svítidel hledejte IP44 a vyšší
IP67 se nemusíte bát umístit do podlah. 
Světla s IP68 vám posvítí na cestu přímo ve vašem bazénu. 

Watt

Pokud vám padne do oka třeba některé ze svítidel Azzardo, nezapomeňte si zjistit, kolik spotřebuje množství energie. Prozradí vám to počet wattů. 

Lumen

Pro přesnější vyčíslení spotřeby energie se u svítidel objevuje také údaj lm (lumen). To je jednotka, která vyjadřuje intenzitu osvětlení. Když lm vydělíte celkovým příkonem ve wattech, získáte informaci o tom, kolik světla z dodaného wattu ve skutečnosti vytěžíte. Čím vyšší číslo vám z této rovnice vzejde, tím méně peněz za svícení utratíte. 
 
V případě, že u vybraného svítidla najdete nějaká další nejasná označení, zeptejte se na ně. Využijte náš online chat nebo nám zavolejte na telefonní číslo: +420 511 146 642. Rádi vám pomůžeme. 
 
Přečtěte si také:

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies