Jaké vybrat osvětlení do obývacího pokoje?

 Lámete si hlavu s výběrem osvětlení do svého obývacího pokoje a zdaleka netušíte, jaká kritéria by vlastně mělo splňovat? Pak vás potěší, že jste k nám zabrousili. Ač se to možná nezdá, světlo dokáže dojem z pokoje pozvednout, ale mnohdy také úplně zkazit. Inspirujte se naším průvodcem různými typy a styly interiérového osvětlení a přiveďte svůj obývací pokoj dokonalosti i co se týká osvětlení.

Jakou teplotu a barvu světla zvolit do obývacího pokoje?

Ještě předtím, než se probereme jednotlivými typy osvětlení, zaměříme se na velmi důležitý faktor, a to na teplotu a barvu osvětlení. Možná jste již slyšeli, anebo se dle toho dokonce i řídíte, že každá činnost, respektive místnost, si žádá jiný odstín tepelné chromatičnosti. Tepelná chromatičnost se udává v kelvinech (K) a běžně ji najdete na krabičce daného zdroje osvětlení.

Čím více kelvinů, tím studenější světlo

V zásadě platí, že čím vyšší počet kelvinů, tím studenější světlo. Studené světlo se výborně hodí pro pracovny či kanceláře, do obývacího pokoje však nikoliv. Zvyšuje produktivitu a tzv. vás nabudí. V obývacím pokoji se chceme cítit příjemně a útulně a po náročném dni si konečně vychutnat zasloužený odpočinek a chvilku klidu. Zde tedy uvítáte spíše teplejší světlo, a to s označením kolem 3 000 kelvinů.

 

Pokud chcete svůj relaxační nebo čtecí koutek obohatit o lampu či menší lampičku, dbejte na to, aby vyzařovala alespoň 2 700 kelvinů. Na čtení je potřeba vidět, ale zároveň se obklopit klidnou atmosférou, proto opět upřednostněte teplejší světlo před studeným.

1.   Centrální osvětlení – vše začíná hezkým lustrem

Pokud by mělo vašemu obývacímu pokoji něco dominovat, pak právě lustr. Správně zvolený lustr totiž dokáže i z té nejfádnější místnosti vytvořit stylové a zajímavé místo. Lustr vybírejte vždy s ohledem na velikost místnosti, výšku stropu a v neposlední řadě také na styl interiéru.

 

Křišťálové lustry – ryzí lesk a elegance

Trend křišťálových lustrů stále přetrvává a není divu, křišťál totiž patří mezi nestárnoucí klasiky, které s věkem získávají na kráse. Chcete-li svůj obývací pokoj ozdobit něčím výjimečným a elegantním, sáhněte po křišťálovém lustru, který se rázem stane šperkem místnosti.

 

Umístění a velikost lustru

Pokud si nejste jistí velikostí lustru, nebojte se zvolit větší, ve většině případů tím nic nezkazíte, spíše naopak. Pozor ovšem, pokud máte nižší stropy, robustnější lustr může působit jako pěst na oko. Nepsané pravidlo říká, že je dobré lustr umístit alespoň 120 cm od zdi, nábytku nebo jakýchkoliv dalších výrazných prvků. Obyčejně se lustr usazuje doprostřed místnosti, mnohdy právě nad stůl, který by měl s lustrem také korespondovat.

 

Chcete držet krok s designovým osvětlením a pořídit si lustr dle posledních trendů? Pak si počkejte na konec článku, kde vám odhalíme, co se v oblasti osvětlení „nosí“ v roce 2018.

2.   Doplňkové osvětlení

Perfektní, dominantu svého obývacího pokoje – tedy lustr, jste již vybrali, tím to ale zdaleka nekončí. Abyste docílili hezky prosvětlené místnosti, pořiďte si k lustru ještě doplňkové osvětlení. Pomocí něj pak zvýrazníte určité prvky nebo části místnosti a rovněž si zajistíte dostatek světla například ve svém oblíbeném křesle na čtení. Stojací lampy, mini lampičky, bodové osvětlení, LED pásky nebo nástěnná svítidla… Které z těchto světel do obývacího pokoje se hodí kam a proč?

 

Bodové osvětlení

Kouzlo bodového osvětlení spočívá v tom, že se hodí takřka kamkoliv. Oceníte jeho cenovou dostupnost, snadnou instalaci a téměř žádné nároky na prostor. Z „bodovek“ lidé nejčastěji sahají po těch zabudovatelných, stropních nebo nástěnných. Bodové osvětlení, které lze zabudovat do sádrokartonu nebo do podhledu, vypadá ve výsledku velmi čistě a elegantně. Obklopte jimi výraznější lustr a vytvoříte atraktivní celek. Stropní bodové osvětlení s více rameny zase zvažte tehdy, pokud chcete osvětlit různé části místnosti, ale limituje vás menší prostor.

 

Osvětlení zajímavých prvků

Vyjímá se ve vašem obývacím pokoji úchvatný obraz nebo pozoruhodná vitrínka, které nechcete nechat bez povšimnutí? Pak toto místo zvýrazněte pomocí světelných LED pásků.

 

Osvětlení televize LED pásky

LED pásky se také hojně používají k osvětlení televizní obrazovky, kde díky správné intenzitě a dostatku světla při sledování filmů či pořadů šetří váš zrak a snižují únavu. Instalaci LED pásků zvládnete hravě i vy, jednoduše si ustřihnete potřebnou délku pásu a nalepíte ji na zadní stranu obrazovky.

 

Relaxujte u stylové lampy

Kromě lustru může obývacímu pokoji dominovat také stojací lampa. Nezvyklý boom nyní zažívají stojací lampy v retro nebo industriálním stylu, proto se určitě podívejte na naši nabídku a třeba narazíte na onu stojací lampu, do které se na první pohled zamilujete. A kam tento typ osvětlení do obývacího pokoje umístit? Stojací lampě vyhraďte místo nejlépe vedle sedačky nebo křesla tak, aby světlo směřovalo ke stropu nebo ke zdi a při sledování televize vás neoslňovalo. Pokud vás bude stále zajímat problematika s výběrem lampy, tak zde naleznete výborný článek v rámci dekorace a možných trendů. 

 

Nástěnná svítidla

A jestliže byste rádi ještě více světla, pak se poohlédněte po některém z našich nástěnných svítidel, které dodají obývacímu pokoji útulnou atmosféru a mimo to dokážou sloužit i jako designový prvek interiéru třeba v rustikálním nebo vintage stylu.

Designové trendy světel a lustrů v roce 2018

Stejně tak jako móda i osvětlení se poddává trendům. Letos se na předních příčkách drží hlavně jednoduché čisté linie a mosaz v kombinaci s bílou nebo černou barvou. Své místo na stupínku módních vítězů si pečlivě střeží také svítidla v industriálním stylu s retro nádechem, z naší nabídky jsou taková například industriální svítidla značky AZZARDO. Z trendy barev převládá jemně zlatá, stříbrná a odstíny tmavého dřeva.

 

Zlaté časy zažívají také rustikální svítidla, jejichž designéři se inspirují na anglickém nebo francouzském venkově nebo třeba v Itálii. Poznáte je hlavně podle kvalitního materiálu. Nejčastěji se vyrábějí z matných kovů, skla nebo masivního dřeva a jsou většinou dozdobené zajímavým dekorem.

TIP: Výběrem svítidla to samozřejmě nekončí, inspiraci ohledně dekorací a vybavení obýváku můžete hledat například v akčním letáku pepco.

Príjem objednávok a doručovanie medzi sviatkami

X
Platobne metody
Nastavení cookies